öppna föskolan

2010-11-30 @ 20:44:19

Blev något förvånad när jag klev utanför dörren här hemma i morse och insåg att det var betydligt kallare än vanligt. Efter att jag skrapat rutorna på bilen och tappat känseln i fingrarna tittade jag på mätaren och såg att det var -11C!! Det slog mig då att jag kanske borde tagit på Viola mer kläder? Hur som helst så var vi tvungna att åka eftersom babyrytmiken började vid 10 på öppna förskolan som vi besökte för första gången idag.

Kändes lite jobbigt att komma som ny till öppna förskolan med jag hade sån tur att det kom en mamma samtidigt som mig som jag kunde följa efter. Möttes av en kvinna i dörren som direkt frågade om vi var nya. Efter att vi presenterat oss så fick vi en rundvandring och strax därefter började rytmiken. Tyckte kanske inte att den var så jättebra, men Viola verkade tycka den var rolig. Det var massor av nya barn, tror det var totalt 19 barn, men Viola var inte blyg det minsta. Hon pratade som vanligt högst av alla vilket gjorde mig stolt. Träffade en annan mamma där som hade en dotter som var en vecka yngre än Viola som jag även gick i samma MVC-grupp som innan våra barn var födda.

På eftermiddagen tog vi oss en promenad också i det fina vädret, men eftersom det  var så otroligt kallt och för att jag inte hade några långkalsonger så blev det en kort promenix. Då det var så kallt så hade jag åkpåsen till vagnen också, men jag fattar inte riktigt hur jag ska göra för att få den att sitta fast. Efter mycket trixande så tror jag nog att jag kom på den bästa lösningen, vilket blev att trä i bältena och att spänna fast Viola.

En ny grej som Viola tycker är roligt är att titta på tvätten som snurrar runt och som låter så konstigt. Sen så är det ju också superskoj att stå mot nya grinden ovanför trappan och studsa.


Redan så mycket trots...

2010-11-30 @ 12:41:03

Gårdagen var ganska prövande då Viola visade en helt ny sida av sig själv, den trotsiga sidan! Jag har ju vetat länge att hon är en liten tjej som vet vad hon vill, men att hon på bara några dagar förvandlats till en super bestämd individ kom lite som en chock. Det hela började egentligen vid middagen då Viola insisterade på att få pilla i maten så när jag tog bort tallriken så blev hon rasande. Till slut fick jag ge med mig och låta henne kladda i maten, men när jag sen skulle ge henne blåbärspuré till efterrätt så kände jag att jag var tvungen att hindra henne. Det hela slutade med att hon inte åt mer än några skedar för hon blev så frustrerad.

Sen var det dags för bad då trotset fortsatte. Innan jag ens hann hälla upp vattnet så blev hon så sugen på att bada att hon inte visste vad hon skulle ta sig till. Hon försökte till och med att klättra upp på badbaljan för att komma i fortare. När jag äntligen fick ner henne i vattnet var det inte alla baddjur som var roliga, nej då, det var min tvättlapp som jag skulle ha att skrubba henne i ansiktet med. Det var precis att jag fick rent henne innan hon snodde den och lekte med. Antagligen tyckte hon att vårat badrumsgolv behövde tvättas för hon kastade ur tvättlappen hela tiden så att hela golvet blev dränkt i vatten. När hon hade fått bada så länge att vattnet inte längre kändes varmt så tog jag tvättlappen som inte längre var så intressant och vred ur den, men det skulle jag inte jort, det gjorde Viola jätteledsen. Sen när jag lyfte upp henne ur badet och gav henne trasan igen blev det lite bättre, men när jag sedan hällde av badvattnet så började allt om igen...*suck*

Efter badet var det dags för egenlek och Viola valde då att dra fram gunghästen i sitt rum och ropade på mig tills jag kom och hjälpte henne upp. Sen så slet hon nästan av öronen på den stackars hästen för att trycka på en liten knapp som sitter där för att spela en melodi. Strax efter det så kom pappa hem med en säkerhetsgrind som han monterade upp direkt. Viola tyckte den var väldigt intressant och lärde sig direkt att dra sig upp till knästående genom att hålla i gallret. Kvällen avslutades sen med mys framför TV:n med en ganska nöjd dotter.

Måste ändå säga att ha ett barn med temperament är bra underbart även om det stundtals kan vara ganska prövande, tänk bara vad mycket krydda man får i vardagen!!

1:a advent

2010-11-28 @ 21:31:41

Idag har vi haft en riktig trevlig dag med familjemys och julbak. Eftersom vi har tänkt att göra väldigt mycket julgrejer i år så börjar vi tidigt med julbaket. På förmiddagen så bakade vi lussebullar. Gjorde efter ett recept som jag aldrig testat tidigare och jag blev väl sådär nöjd med dom. Fast Joacim tyckte de var goda och det är ju huvudsaken. Viola tog sig friheten att smaka på degen (och vi hindrade henne inte) och den verkade hon tycka var riktigt god, mycket beroende av allt socker som var i denkan jag tänka mig. Vi hjälptes åt att rulla lussebullar, men Joacim gav upp efter sin första plåt då hans bullar blev ganska fula, enligt honom själv.






På kvällen efter att jag kommit hem från gymmet så var det dags för pepparkaksbak. Tyvärr hade Viola blivit väldigt trött så själva mysfaktorn försvann lite eftersom hon var ganska grinig och vi fick skynda oss att baka klart. Trots trötthet så ville Viola också vara med och trycka ut kakorna med formar, men det var ganska svårt för henne, så det blev att hon misshandlade de pepparkasrenar som vi redan hade gjort. Tror det blev fem plåtar pepparkakor tillslut och de smakade väldigt gott, det tyckte Viola också som fick första smakbiten.






Nu när dottern sover och lugnet lagt sig så har jag och mannen avnjutigt en kopp glögg och var sin lussebulle och några pepparkakor. Det är så skönt att bara njuta av kvällen och vara nöjd med att man hunnit med så mycket. Nästa helg ska vi baka mjuk pepparkaka och en speciell daimgodis som Joacim hittat ett recept på.

öppet hus

2010-11-27 @ 09:13:02

I torsdags så var jag och Viola iväg på öppet hus i församlingshemmet för första gången. Ser att Viola tycker det är så kul att hitta på lite andra saker än att bara leka hemma, så jag ska försöka komma iväg på andra aktiviteter tre gånger i veckan är det tänkt. Just i torsdags så var det en blandad grupp med barn mellan 0-6 år där Viola var en av de minsta. Trodde allt att det skulle vara lite fler mammor man skulle känna igen från babypsalmsången vi gått på innan, men det var många nya ansikten. Eftersom det snart är 1:a advent så hade vi samling i kyrkan först och det kom en präst som berättade för barnen om Jesus. Prästen hade ganska svårt att göra sig hörd eftersom Viola pratade på med sin högsta stämma så det bara ekade i kyrkan! Även om det var lite opassande kunde jag inte låta bli att känna mig stolt och lycklig över att ha en sån rolig dotter. Efter kyrkan gick vi tillbaks till församlingshemmet och där fick man göra vad man ville. Vi gick till ett lekrum där Viola hittade en massa roliga nya leksaker att pilla på. Innan vi gick hem så fick vi också en julkalender som man kan börja öppna redan på söndag. Ska bli väldigt spännande och se hur en kristen julkalender ser ut.

På fredagen så var det första gången på evigheter som jag drack vin. Ja nu är det slut på amningen, hon åt av mig sista gången i onsdags... Jag hade ju gärna fortsatt ett tag till, men det känns ju ändå skönt att det var Viola som bestämde att hon var redo att sluta. Jag hade ju märkt att hennes intresse minskat och att hon bara ville ha lite på natten som tröst, men nu när hon sover hela nätterna så vill hon ha välling istället för bröstmjölk när hon vaknar. Eftersom jag inte riktigt velat inse att amingen nu är slut så har jag inte heller vela smaka på riktigt vin, men sen igår under mitt träningspass så slog det mig; jag ska ju fira detta! Min dotter är nu så stor att hon kan klara sig utan min mjölk och har lärt sig äta på andra sätt. När man tänkte på det sättet så så kändes det mycket bättre och jag öppnade en flaska rött som jag delade med mannen till ett par hemmagjorda hamburgare. Tyvärr var det inte så gott som jag mindes, fast för varje klunk så blev det godare och godare... 

Ofrivillig svält

2010-11-24 @ 21:20:05

Onsdagar betyder ju bad för oss och idag fick vi testa en ny grej under lektionen. Vi har ju använt badring förut för att Viola ska öva upp balansen i vattnet, men idag så var det dags för armkuddar. Många av de andra barnen blev först hysteriska när de fick kuddarna på sig, men Viola som alltid är så nyfiken tyckte bara de var intressanta. Dessvärre så satte hennes nyfikenhet stopp för förmågan att simma eftersom hon ville pilla på ventilen hela tiden och bara sprattlade omkring i vattnet utan att veta vad hon gjorde.

Efter badet var det dags för lunch, men så fort Viola såg maten började hon gråta. Hmm....det är ganska jobbigt att hamna i en frustrerande situation och veta att man måste låta bli att pressa henne att äta, det ska ju vara kul ju. Efter några tappra försök med diverse lek och mutande fick jag se mig besegrad och ge henne gröt istället, som hon tack och lov åt upp. Det har tyvärr varit lite extra krångligt de senaste dagarna med maten, men det beror med största sannolikhet på att hon har börjat få sina övre framtänder.

Sen när det var min tur att äta luch så satt Viola med och då blev hon väldigt nyfiken på min mat och jag gav henne små bitar av avokado, men de åkte ut igen. Sen fick hon tag på min citron och den ÄLSKADE hon! Då kommer min fråga; hur kan man vilja suga på en citron istället för att äta mammas hemlagade mat med massor av kärlek i?? Får nog ta och ställa Viola till svars om några år angående detta.




Som mellanmål försökte jag ge henne en smörgås med mosat ägg på, men efter en liten bit så ville hon inte ha mer så hon fick leka med maten lite. Hon visade då en ny och lite aggresiv sida då hon hackade ihjäl smörgåsen med sin gaffel.



Vid middagen så blev det en repris på lunchen med undantaget att hon inte ens ville äta gröt... Hon måste väl vara hungrig?? Kände nästan att jag blev galen och det var en väldig lättnad när underbara pappa kom hem och redde upp situationen med en fruktsmoothie med sötpotatis, äpple, blåbär och pumpa som hon åt upp utan problem.

snöigt värre

2010-11-23 @ 21:53:14

Fick sovmorgon till nio idag, helt otroligt! Viola har börjat sova bättre nu, men vissa nätter kan fortfarande vara ganska intensiva med mycket smågråt. Fast inatt så sa hon inte ett pip innan hon vaknade vilket var riktigt ovanligt. Nätterna har blivit mycket bättre sen hon börjat äta lagad mat två gånger om dagen vilket är riktigt skönt.

Tanken med dagen var att gå till öppna förskolan för första gången, men när jag tittade ut ur fönstret i morse såg jag 15cm nysnö och fortsatt snöväder med blåst. Eftersom jag fortfarande inte har någon bil så hade jag varit tvungen att ge mig ut med vagnen och det tyckte jag kändes lite segt, så vi stannade hemma istället. Fast lite senare på dagen så trotsade vi vädret (när plogbilen varit framme) och gick på en liten promenad. När vi kom tillbaka hem så skottade jag av trappan vilket Viola konstigt nog tyckte var jätteroligt för hon började skratta där hon satt i vagnen och tittade på. Dessa små underbara ögonblick Viola bjuder på är verkligen speciella!

Sen så är det förresten bekräftat att Viola kan sätta sig upp. Igår precis innan vi skulle gå och lägga oss så hörde vi Viola gråta och när vi gick in så satt hon upp i sängen och visste inte hur hon skulle lägga sig ner igen...hihihi Och jag ÄR verkligen 100% säker på att jag inte satte henne i sängen när jag la henne för natten. Och idag efter förmiddagsluren så hade hon ställt sig upp i sängen när jag kom in. Stackaren har ju inte riktigt förstått det där med balans än, utan släppte spjälorna i sängen och föll bakåt och slog i huvudet. Men men hon lär väl sig snart.

Nu går det fort

2010-11-22 @ 21:18:10

Oj oj, nu går det undan. På bara några dagar så har Viola utvecklats något så otroligt mycket. Hon har börjat förstå det där med magstyrka så nu orkar hon komma upp på knä, fast sen så kan hon inte riktigt komma vidare. Nästa steg därifrån måste vara att krypa iväg med dem klassiska krypstilen, och det är nog inte långt borta. Annars så måste jag nog säga att hon kryper nu, hon tar sig fram till det hon vill utan problem, även om det är med ålningsstilen




Idag så satte hon sig upp för första gången också. Jag la henne på golvet liggandes på magen i köket och gick för att hämta något i hallen. När jag kom tillbaka satt hon upp med en leksak i handen! Jag funderade länge på om jag verkligen la henne på mage innan jag gick ut, men jag är 90% säker på det. Typsikt bara att hon skulle sätta sig själv första gången när jag inte fick se!

Vi har ju tränat en hel del på att ställa oss upp och det kan Viola utan problem om jag håller henne i händerna. Idag så tog vi nästa steg i träningen och testade att hålla i en byrålåda. Och som jag misstänkte så klarade hon det galant (till knästående)! Hon försökte även ställa sig upp efter att ha kommit upp på knä, men hon avbröt försöket snabbt när hon fick tag i leksaken jag hade lagt i lådan för att locka henne.



Förlåt kära dotter för att mamma inte alltid klär dig så fint, men ibland så måste man ha på sig udda kombinationer för mamma är dålig på att tvätta i tid...

kattmatshysteri

2010-11-20 @ 18:49:45

När pappa kom hem så blev det en tur i pulkan. Dessvärre så fanns det inget direkt glid i pulkan så att åka ner för en liten backe var inte att tänka på... Så det fick bli en promenad i vintervädret istället och vi hamnade till slut på en lekplats där Viola fick leka lite.



På eftermiddagen så åkte hela familjen och handlade på ICA. Där hittade jag ÄNTLIGEN en ängel att ha i Violas fönster som julpynt, men den fanns ju bara i vitt, typiskt! Det gjorde mig ganska irriterad, men vi hittade ju en massa annat kul som lyfte stämningen igen. När vi kom hem så blev Viola som besatt i kattmaten och vad vi än gjorde så kröp hon dit direkt och pillade. Även tidigare idag var hon där och grejade. När jag skulle ta bort henne därifrån så upptäckte jag att hon såg så konstig ut på munnen, så jag stoppade in mitt finger och rörde runt lite. Och gissa om jag blev illamående när en stor kattmatsbit (blötmat) ramlade ut hennes mun! Konstigt nog så verkade Viola tycka det va gott med kattmat eftersom hon blev superledsen när jag tog bort kattmatskålarna.

Köttfärs med dill och potatis

2010-11-20 @ 18:30:04

Idag blev det en gammal favorit till lunch för Viola, köttfärs med dill och potatis:

1dl blandfärs
3,5st potatisar
1,5dl vatten
2msk grädde
1/2 liten gul lök
1dl ärtor
vitpeppar
dill

"Stek-kokar" färsen tillsammans med hackad lök, dill och vitpeppar. Tillsätter tärnad potatis och vatten och låter grytan koka under lock i 10 minuter. Sen så häller jag i ärtor och låter grytan koka ytterliggare några minuter. När allt känns mjukt tillsätter jag grädden och mixar till lagom konststens.

Massa nytt

2010-11-20 @ 10:43:00

De sista dagarna så har Viola gjort en hel del nya grejer. Det började med att hon satt och vifta med armarna, som hon ofta gör. Och då visade jag henne hur man klappar händerna, och direkt så härmar hon mig och klappar faktiskt händerna hon också. Strax efter det så kryper hon fram till en utdragen låda och tar tag i den och drar sig själv upp till knästående. Sen så gav jag bara ett litet stöd, i form av en hand bakom rumpan, när hon ställde sig upp från knästående, häftigt! Nästa genombrott kom vid middagen när jag skulle gå och värma på fruktpurén som hon skulle få till efterrätt. Viola satt snällt kvar vid bordet och på något sätt lyckades hon få tag i sitt dricksglas och drack alldeles själv utan att spilla. Fast jag hjälpte henne att ställa tillbaka glaset på bordet, man vill ju inte utmana ödet...





Idag så var pappa tvungen att ge sig ut och ploga här i byn eftersom vi har ca en decimeter snö som kom i natt. När han kommer hem igen så ska vi nog gå ut och åka pulka med Viola.

Grönsaksröra med skinka

2010-11-18 @ 20:12:55

Idag fick Viola testa ytterliggare ett nytt recept, grönsaksröra med skinka och ris:

1dl ris
1/2dl kalvkorv
2-3msk paprika
1dl blomkål
1 tomat (utan skal)
1-2msk purjolök
1dl mjölk
vitpeppar
timjan
oregano

Kokar riset något längre än anvisningarna på paketet. Hackar alla grönsaker och skinkan och fräser dessa i olja tillsammans med kryddorna utan att det tar färg. När grönsakerna mjuknat så blandar jag i riset som jag mosat lite extra tillsammans med mjölken och låter detta koka några minuter, sen är det klart!



Annars har vi inte gjort så mycket idag. Det blev en promenad till lekplatsen där Viola åkte kana och gungade lite. Sen så hade vi en fruktstund innan eftermiddagssovningen. Då lyckades faktiskt Viola äta banan helt sjäv från skeden!

Babysim

2010-11-18 @ 10:11:23

Igår var det fullt upp så jag hann aldrig skriva något inlägg. Dagen började med en promenad i det kalla vädret till svärmors jobb för att låna hennes bil igen. Efter det så åkte vi till badet för att gå på babysim som vi alltid gör på onsdagar. Det märks verkligen att Viola älskar att bada, hon blir som en spratteldocka när hon kommer ner i vattnet. Sen så är hon verkligen jätteduktig på att simma, funderar faktiskt på om hon kommer bli nästa Therese Alshammar!? Sen så har hon börjat dyka i från kanten utan att sträcka ut armarna som skydd vilket så värlidgt roligt ut. 

Efter badet var det direkt hem och äta lite innan vi åkte tillbaka med bilen till svärmor igen. Viola var helt slut och dundermätt efter sin pasta med ost- och broccolisås så hon somnade i vagnen på vägen hem. Sen var det bara att lyfta över henne i sin säng. Tycker det är så mysigt att lyfta upp ett sovande barn, särskilt när det somnar om direkt på axeln, vilket inte händer särsklit ofta med Viola...

Till middag så fick Viola skärgårdsgryta som hon absolut inte ville veta av. Det var så illa att hela middagen blev förstörd för henne och det gick inte ens få i henne gröt istället. Men en timme senare så gjorde jag ett nytt försök att få i henne lite mat, denna gången i form av en smörgås med kalvkorv på. Det var första gången hon testade kalvkorv och det verkade hon tycka om.

Nya sysselsättningar

2010-11-16 @ 20:12:38

Idag så har Viola testat nya sysselsättningar av det hon hittat här hemma. Det började med att katterna rev ner torkstället med all tvätt på, vilket lyckligtvis visade sig vara en ypperlig leksak. Viola satt och pillade på den tvätten som hängde kvar och lärde sig att hänga tillbaka strumpor på linorna igen!





Efter lunch så gick vi ut på en lång promenad i det fina vädret. Så skönt att komma ut ur huset ett tag. Det känns som det var ett tag sen, jag menar vädret har ju varit urkasst de senaste veckorna så det har varit ont om promenader. Passade även på att gå till äffären och handla lite mat. När vi kom hem så hjälpte Viola som vanligt till och lagade maten, idag ska vi äta torsk med fransk täcke tillsammans med potatismos.



Som efterrätt till Violas middag så gjorde vi en ny fruktpuré av annanas, plommon och banan som blev riktigt god.



Innan läggdags så hittade vi ytterliggare en ny sak att leka med här hemma, vår gamla byrå som står i vardagsrummet. Den hade det mesta som kan roa en liten tjej; ringar att dra i, lådor att hålla i och dörrar att öppna och stänga. Viola tyckte att lådorna var roligast och försökte dra sig upp i dem. Så jag hjälpte henne att sätta sig i en låda =)


Kyckling med äpple och basilika

2010-11-15 @ 21:44:51

Idag lagade jag ytterliggare en ny maträtt till Viola, nämligen kyckling med äpple och basilika;

2dl vatten
1/2 dl grädde
2 äpplen
1 stor morot
1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
100g kycklig
vitpeppar
basilika
2dl kokt couscous

Hackar lök och vitlök och fräser detta mjukt i lite olja utan att det tar färg. Tillsätter sedan hackad morot och äpple samt all vätska och kryddar med vitpeppar och basilika, låter detta koka under lock i 10 minuter. Sedan tillsätter jag kycklingkött som jag hackat noga och detta får koka i 5 minuter till. Gör undertiden couscous som jag kokar i vatten smaksatt med citronskal. När grytan är klar blandar jag i couscousen och mixar till lagom konsistens. 



Annars så har dagen gått i vattnets tecken... Viola har lekt med katternas vattenskål, med mina skalade potatisar i kastrullen och med tvättlappen i badbaljan. Hon har även pratat och skrattat åt sig själv genom spegeln.




Sen så var det första gången hon fick lagad mat två gånger på en dag. Jag bytte alltså ut hennes grötmål vid klockan fem till middag istället. Idag så fuskade jag lite och köpte en färdig burk med Sempers ekologiska lasagne, som jag vet att hon gillar. Men gissa om jag blev förvånad när hon börjar illtjuta så fort hon kände doften av mat istället för gröt. Hon blev så besviken för hon älskar verkligen gröt och brukar äta en extremt stor portion varje kväll. Efter en del protestgråt från Violas sida så fick jag i henne en halv burk (vilket var väldigt bra för att vara Viola), sen så gjorde jag en miniportion gröt som hon också musmade i sig och blev glad och nöjd igen.



Innan kvällen var slut så passade vi på att mysa lite i sängen och bädda ner oss i täcket.





Här kommer också en liten bild på Violas farsdagpresent till sin pappa

80 års kalas och farsdag

2010-11-15 @ 11:08:05

I fredags så fick vi besök av Violas farmor och gammel mormor. Då fick hon också lite nya leksaker, vilket var riktigt bra eftersom hon hade börjat tröttna på alla leksaker vi har hemma redan. Det var tre klossar i olika färger med massor av funktioner på och lite olika ljud också!



Sen på lördagen så skulle vi på 80 års kalas till Violas gammelmormor. Det bjöds på löjrom och rostat bröd med creme fraiche och rödlök till förrätt, porterstek till huvudrätt och kalaset avslutades med exotisk frukt i ugn med smält vit choklad på. Allt var väldigt gott! Viola lekte med lego och farfar visade hur man skulle göra. Även kusinerna Kevin och Riley var med och lekte.
Trots trötthet så kämpade Viola på bra och orkade vara uppe längre än vanligt. Innan vi åkte hem satt hon och myste i farmors famn och höll nästan på att somna. Konstigt nog så orkade Viola vara vaken hela bilresan hem och somnade inte förrän vi la henne i sängen.





På söndagen så var det Joacims första farsdag och Viola hade köpt (med lite hjälp av mig) en rosa julstjärna och lite lotter. Pappa vann på två av lotterna, totalt 85 kronor! Resten av dagen så fixade vi lite i gästrummet och bärde upp en massa skräp på vinden. Kvällen avslutades med film; Robin hood och gostwriter.

Testpilot hos Småfolk

2010-11-14 @ 11:51:43
Jag deltar just nu i en tävling om att bli testfamilj hos småfolk. Viola testade faktiskt lite av deras produkter redan igår när vi var på kalas. Då smakade hon på morotspinnarna vilka var mycket roligare och godare än majskrokar. Sen så fick hon en squeezy också, vilket var ett perfekt mellanmål!




pasta med ostsås och broccoli

2010-11-11 @ 21:26:54

Idag har vi inte gjort så värst mycket, bara lekt och skrattat. Gjorde en liten pulkatur idag igen och jag tror att Viola tyckte det var lite roligare idag för när jag stannade så ryckte det lite i hennes kropp, som om hon ville åka mera. Sen så försökte vi göra snöänglar, men det var för svårt för snuttan då hon blir ganska stel i sin overall. Efter det så fick Viola prova att putta ner snön som låg på altanräcket, vilket hon klarade galant. Innan vi gick in smakade vi båda två på snön...den var god och Viola tyckte det var väldigt spännande att suga på lite snö. Insåg sen att det kanske inte är så smart att ge min dotter snö som säkerligen innehåller en massa avgaser m.m. men vad gör det om hundra år?

Till lunch så bjöds det på en ny rätt, nämligen pasta med ostsås och broccoli. Det blev så mycket mat att jag var tvungen att slänga hälften... I receptet stog det fyra portioner, men det var mer 8 portioner och i Violas fall kanske 16 stycken!

250g broccoli
1-2 dl gröna ärtor
1,5 msk smör
2,5 msk vetemjöl
5 dl mjölk (blandade lättmjölk och grädde för bättre fetthalt)
2 dl riven ost
vitpeppar
1,5 dl risoni





På eftermiddagen så blev Viola lite uttråkad och ingenting var kul. Lyckligtvis så råkade vi trampa på ett tomt kötbullepaket när vi var ute och övningsgick som var lyfte humöret. Denna sysselsättning gav mig tid att fixa maten till oss vuxna. Idag fick det bli baconinlindad torsk med tomat- och chiliris.



På kvällen när mannen kommit hem så passade jag på att åka till gymmet. Så skönt att komma hemifrån ett tag och bara rensa hjärnan och bli lite vuxen igen. Jag har ju förresten som mål nu att komma tillbaka till min ursprungsvikt (innan graviditet) innan Viola är 1 år. Det betyder att jag bara har knappt 4 månader kvar =O  Ska ha invägning imorgon, vilket jag absolut inte ser fram emot...

Pulkapremiär

2010-11-10 @ 20:25:04

Idag har jag hunnit med att göra hur mycket som helst. Dagen började med en premiärtur med pulkan för Viola. Vi tog en promenad till svärmors jobb för att få låna hennes bil. Jag fick dra Viola i pulkan med en hand och putta hennes barnvagn med bilbarnstolen på chassit med den andra. Hon tyckte att åka pulka var roligt till en början, men efter ett tag så tror jag hon blev lite trött för hon hängde som en liten vissen blomma på pulkan...




Sen drog vi iväg till badhuset och simmade lite. Viola tycker alltid det är roligt att bada, men idag så svalde hon väldigt mycket vatten vilket gjorde att hon hostade och nästan kräktes upp vatten flera gånger. Efter badet så var det lunch, fick bli kycklinggrytan med ris jag gjorde förra veckan. Hon måste varit väldigt hungrig för den gick ner utan problem! Efter maten skyndade vi iväg till svärmors jobb igen för att lämna tillbaka bilen. Och där blev vi fast ett tag för farmor ville självklart leka med Viola. Sen så charmades ju resten av personalen på avdelningen också =) vilket också tog lite tid!

På eftermiddagen så passade jag på att göra iordning akvariet, som hade förfallit totalt. Och gissa om fiskarna blev lyckliga när de fick nytt friskt vatten och en pump som fungerar igen. Känns alltid trevligt att göra sina djur glada!

Efter det så kom Joacim hem och som vanligt blev Viola uppspelt och glad. Idag spratt det i både Violas ben och armar när pappa kom innanför dörren. Det är verkligen mysigt att se henne älska sin pappa så mycket. Far och dotter passade sedan på att gunga på hästen medans jag lagade mat.





insnöad

2010-11-09 @ 21:12:40

Dagen började tråkigt med alldeles för mycket snö och en bil som fortfarande har sommardäck. Efter stora försök till att låna svärmors bil (vilket jag fick) fick jag inse att tiden inte räckte till för att både gå och hämta bilen på hennes jobb samt att köra till babysången. Så vi var tvunga att bita i det sura äpplet och stanna hemma och med andra ord missa sista tillfället av sångträffen =(   Efter en liten tår så gjorde jag och Viola egen musik; hon med en pillerburk som maracas och jag ackompanjerade med sång, vilket lyfte bådas humör igen!

Resten av dagen utnyttjades till att städa huset, tvätta och bädda nytt. Sen passade jag även på att koka två nya storkok av fruktpuré. Idag testade jag kombinationerna päron-banan-blåbär och äpple-jordgubb.



Viola fick ryska dockor av gammelfarmor när vi var där i helgen och jag gjorde ett försök till att få henne att passa in i raden av gummor, men det gick väl sådär...

Laxgryta

2010-11-08 @ 21:37:44

Idag fick det bli fisk till lunch för Viola. Testade att laga en laxgryta smaksatt med citron och dill, som fick ganska bra betyg.

2 potatisar
1 morot
1/2dl ärtor
2 msk hackad purjolök
2 msk hackad lax
vitpeppar
citronskal
dill

Hackar potatis, morot, purjolök och lax. Steker purjolöken mjuk i olja tillsammans med lite citronskal, dill och vitpeppar. Tillsätter sedan potatis och morot samt fyller på med vatten så att det precis täcker grönsakerna. Låter allt koka under lock i ca 10 minuter. Tillsätter sedan ärtor och lax samt lite mer citronskal, kokar ca 5 minuter till. Innan jag mixar till lagon konsistens så tillsätts lite mer dill.





Idag har vi även varit ute och lekt på lekplatsen igen, men dagens höjdpunkt var nog ändå när pappa kom hem och hela familjen bröt ut i spontandans mitt i köket till Cotton eye Joe med Rednex.

Första barnvakten

2010-11-08 @ 11:21:04

I helgen så var det första gången som jag och mannen skulle vara barnfria. Vi hade fått konsertbiljetter till Håkan Hellström av min mamma och skulle gå dit med brorsan och hans fru. Mamma och pappa hade tagit på sig att vara barnvakt åt både Viola och brorsans två barn. Eftersom jag gillar listor (och eftersom mamma ville ha en) så gjorde jag en liten lista på Violas rutiner. Det kändes ganksa konstigt att åka därifrån, men jag kände mig mycket lugnare när jag fick regelbundna sms-rapporter.

Test av nya leksaker hos kusinerna




När kvällen var slut och vi hämtade Viola, låg hon och sov så gott på brorsans säng. Skönt att hon klarade kvällen så bra! Och lyckligtvis så förstod Viola att mamma och pappa var trötta för hon gav oss sovmorgon till 9:30 på söndagen =)

Söndagen bjöd på vackert väder, extrem huvudvärk och besök hos Violas gammelfarmor Margit och gammelmormor Halldis. Som sagt så passade vår lilla familj på att njuta av solen på förmiddagen och gick till lekplatsen och gungade, åkte rutschkana m.m. Det var även premiär av Violas nya vinteroverall, som hon var så otroligt söt i!







När vi kom hem så blev det lite stressigt eftersom vi skulle åka till Margit och Halldis, men Viola hade inte sovit än vilket vi ville att hon skulle göra först och vi hade ännu inte ätit lunch. Då fick jag naturligtvis kanon-huvudvärk och fick lägga mig på soffan och vila medans mannen åkte till McDonalds och hämtade mat.

Efter lite värktabletter och mat mådde jag lite bättre och vi drog iväg för att fika hos Margit. Där passade Viola även på att smaska lite gröt. Sen så tittade jag på lite dukar som Margit ville göra sig av med inför flytten till sin nya lägenhet. Det fick bli två dukar, en stor vit samt en vit med fina broderade blommor på. Just den med blommor hade Margit vävt själv en gång i tiden till sin mamma.

Viola med gammelfarmor

Sen så åkte vi vidare till Violas farmor som just hade kommit hem från Värmland där hon hade hämtat sin mamma Halldis. Det var faktiskt första gången hon såg Viola, vilket kändes lite speciellt.

Kvällen avslutades framför TV:n med Toy Story och ännu värre huvudvärk samt ompyssling av mannen.

Fredagsmys

2010-11-05 @ 20:13:51

Dagen har varit fullspäckad av bus och gåträning. Viola vill ju helst att man går omkring med henne hela tiden och även om det tar otroligt mycket på min rygg så kämpar jag på, för hon tycker ju att det är sååå roligt! En annan rolig aktivitet vi upptäckt idag var att rota i våran byrålåda med alla DVD-skivor i.



Maten gick sådär idag. Hon fick ju rester från igår, men efter bara tre skedar så ville hon inte ha mer *suck*. Jag försökte med lite majskroksövertalning men det fungerade inte heller... Så det fick bli en extra stor portion av efterrätt istället, vilket mottogs tacksamt.

Kvällens fredagsmys började sådär bra. Jag och Viola gav oss ut på långpromenad. Precis när jag skulle vända hemåt så blev hon superledsen. Kollade klockan och insåg direkt att hon var hungrig, promenaden hade tagit lite längre tid än planerat. Eftersom det inte var något milt snyftande utan brutalt ledsamt så brast mitt hjärta och det fick mina ben att lägga i en aldrig tidigare utforskad växel. Detta tempo i kombination med extrem träningsvärk, kallt väder och stress p.g.a. gråten fick mig att bli totalt utmattad när jag äntligen kom hem. Lyckligtvis så hade pappa fixat gröt och var snabbt framme för att fixa krisen och efter grötportionen var Viola sitt gamla glada jag igen!

Nu kunde äntligen fredagsmyset börja. Jag fixade iordning min helstekta kyckling medans far och dotter målade med fingerfärg. Blev några fina teckningar, en speciellt gjord till mormor och morfar som vi ska träffa imorgon. Efter målandet blev det ett obligatoriskt bad.






Snart blir det mys med film (The spy next door) och godis i soffan.

Grönsak- och kycklinggryta

2010-11-04 @ 15:05:23

Testade ett nytt recept idag. Tanken var att jag skulle ha couscous till, men efter att ha rotat igenom hela skafferiet så insåg jag att det var slut, så det fick bli ris istället.

1/4 dl ris
3 msk kycklingfilé
2 msk purjolök
1 palsternacka
liten bit rotselleri
1/2 dl majs
tomatpuré
rosmarin
persilja
vitpeppar

Kokar ris enligt instruktioner på paketet i en separat kastrull. Steker purjolök och rosmarin i olja utan att det tar färg. Tillsätter sedan alla rotfruker, tomatpurén, vitpeppar och vatten så att det precis täcker rotfrukterna. Låter koka under lock i ca 10 minuter, sedan tillsätts den frysta majsen och kyckingfilén som är hackad i små bitar. Låter allt koka i ytterliggare 5 minuter. När allt kokats mjukt tillsätts lite persilja och maten mixas till önskad konsistens. Blandar sedan i det kokta riset innan servering.



Viola åt nästan hela sin portion, men på slutet fick jag ta hjälp av en majskrok för att lura i henne lite till då hennes humör sviktade. Sen så tror jag att hon har lite svårt för ris, det gör ju gärna maten lite stabbig. Banan-apelsin-äpple efterrätten gick i varje fall ner utan problem.


Efter maten gick vi igenom dagens post. Konstigt nog hittade Viola burken med kolakakor som hennes pappa dumt nog låtit henne lukta på flera dagar vilket antagligen gjort henne sugen. Innan jag hann reagera så hade hon tagit en kaka och börjat suga på den... Efter att ha tagit bort kakorna flera gånger så fotsatte hon att envisas att ta dem så det slutade med att jag fick äta upp dem istället  =)

Hon fortsätter att överraska mig

2010-11-03 @ 16:27:09

Lagad mat har ju varit lite av ett dilemma här hemma hos familjen Eriksson. Viola är ju en väldigt bestämd liten tjej som bara äter precis när det passar henne. Och denna långvariga förkylning som hela familjen åkt på hjälper ju inte aptiten direkt...

Var på BVC för 8 månaders-kontroll idag och då pratade vi just om hur jag kan få Viola lite mer matglad. Sköterskan tyckte att mitt matschema såg bra ut och med tanke på att Viola växer som hon ska så tyckte hon att vi skulle fortsätta som vanligt.

Så idag när jag skulle mata Viola så hände det...hon åt en hel portion, bara sådär! Det var till och med en fryst portion av kalopps som jag hade lagat förra veckan, så jag hade inga höga förväntingar innan matning, men hon bara fortsatte att gapa och ville ha mer ända tills portionen var slut. Sen så fick hon smaka på min nyaste fruktpurékombo banan/apelsin/äpple och det tyckte hon var super gott!

Man blir verkligen lycklig som mamma när man ser sitt barn äta, måste vara något inbyggt i oss föräldrar som får oss att känna så. Underbart!