Premiärturen med vagnen

2013-07-19 @ 09:34:45
Efter att vi var hos farmor och farfar i Varberg så började vårt husvagnssug vakna till liv igen efter att ha legat i dvala i några år. När det gäller oss så brukar det gå ganska fort när vi väl har bestämt oss så efter några dagars letande på nätet hittade vi en husvagn som hade allt vi ville ha. Så en dag efter Joacims jobb drog hela familjen till Ale och tittade på vagnen, som vi tyckte om direkt. Så hux flux köpte vi den! Behöver jag nämna att sätta på drag på bilen blev Joacims högsta prioritet?!
 
För att bekanta oss med vagnen så bestämde vi oss för att göra en provtur till Holsljunga camping och sova några nätter. Det var väldigt lärorikt.
 
Viola var nog mest exalterad av oss alla och var i husvagnen konstant medans vi packade in i den. Väl framme så bäddade vi upp våningssängen som i vanliga fall är en sittgrupp. Viola som hade paxat överslafen kände sig supernöjd när det var klart.
 
 
Sen var det dags för lunch och den avnjöts i förtältet.
 
Vi hade valt en plats som låg precis bredvid en liten lekstuga och en sandlåda, så Viola hade lite att leka med. Kändes skönt att kunna släppa henne fritt och ändå lätt kunna titta till henne.
 
 
Första morgonen så blev det god frukost med gröt och smörgås, stackars Malte tittade avundsjukt på när Viola slickade den sista sylten från tallriken.
 
 
Sen bar det av mot stranden. Jag och Malte hittade en skuggig plats där vi lekte med lite kottar. Fast sen ville Malte äta kottar och då fick vi göra annat.
 
 
När man är på semester så måste man ju äta glass. Tydligen gäller detta även bebisar på 5 månader tyckte pappa. Så Malte fick smaka på Joacims polkagrisglass och det var tydligen väldigt gott. Viola valde chokladglass som hon slukade utan problem.
 
 
Det var riktigt skönt i vattnet och Viola var mer i vattnet än på land. Även Malte, som var lika röd som en tomat av värme, fick bada för första gången. Först blev han ledsen, men sen när han insåg att man kan plaska så blev det genast roligare.
 
 
 
Lite go kvällsmat med stekt färskpotatis och kycklingspett.
 
 
För att få barnen at somna så gjorde vi så att första kvällen så gick vi en kvällspromenad på motionsspåret på 1,7km. Malte fick typ skallskador av alla rötter som barnvagnen hopade över och somnade först när vi hade gått klart. Viola somnade bra i sin vagn trots alla rötter och grenar. Men när vi sen skulle flytta barnen från vagnen till sängen så vaknade Malte till och tyckte att han sovit färdigt. Fast efter 30-40 minuter så fick vi han att somna om igen som tur var. Sen vågade vi knappt röra oss för att vi var rädda att han skulle vakna igen, så kvällen spenderades i sängen läsandes en bok och Joacim kollade på sin mobil i tystnad. Andra natten hade vi lärt oss och skippade promenaden och la Malte direkt i sin säng när det var läggdags och han somnade jättebra. Viola blev lite trixigare, men när hon började bli trött la vi henne i sin säng och så fick hon se på Ipaden tills hon somnade vilket bara tog några minuter! Denna kvällen vågad vi se på TV med ljudet på =)
 
 
 
 

Slitsam vecka

2013-07-14 @ 08:19:52
Nu så har Viola haft sommarlov från dagis i en hel vecka. Jag måste erkänna att det inte har varit helt lätt att ha båda barnen hemma hela dagarna, helt själv. Jag har behövt väcka Viola varje dag för att hon inte ska sova för länge. Varje gång jag väckt henne så har hon frågat: Dagis nu? Nä, du har ju sommarlov Viola, svarar jag. Och varje gång får jag samma svar tillbaka: jaha. Fast nu har äntligen Joacim gått på semester så nu ska vi bara njuta tillsammans hela familjen i fyra veckor framåt, underbart!
 
Malte har fått smaka på majskrok för första gången, men stackarn visste inte riktigt hur man skulle göra. Först tog han majskroken till munnen, som då fastnade i saliven och blev hängande i mungipan som en gammal cigarr. Tillslut (efter att jag och Viola visat honom) så bet han av en bit och sen en till, men de låg bara i munnen och smälte långsamt och resulterade i en kladdig smet i mungipan... Det där med att tugga eller ta hand om mat som kommer in i munnen har han inte riktigt fattat än.
 
 
Vi har haft underbart väder och Viola som älskar att vara naken har passat på att slänga kläderna så fort hon fått chansen. Viola är ju minst sagt fantastisk på att fantisera och leker ofta med låtsatsgrejer/kompisar. Favoritlek just nu är polis och tjuv. Det vanliga scenariot är att hon tar min bil och jag ska ringa polisen som sedan ska komma och ta henne. På bilden nedan så är det Viola som är polis och som patrullerar tomten. Jag sitter i fängelsehålan, men jag ska snart rymma för att det är tydligen det som är roligast vad jag har förstått.
 
 
Smakportionerna fortsätter och Malte har fått testa sin fösta grönsakspuré, morot. Det var mer populärt än gröt. Om man ska dela upp det på en fem-gradig skala så hamnar gröt på 1 och morot på 2. Grabben har lite svårt med att öppna munnen. Så här gör vi vid matning: Skeden kommer mot munnen, han tar emot den med handen och skyfflar in maten med pekfingret in i munnen. Fast det funkar också, för in i munnen kommer det i varje fall.
 
 
Vi har även testat att ge Malte mjölkprodukter. Jag har ju ätit mjölkfritt i flera månader nu, men varje gång jag ätit något med mjölk har jag tyckt att han reagerat. Fast efter lite diskussion med BVC, så tyckte de att jag kunde testa vanlig gröt till honom även om det innehöll mjölkprotein för att se om han åt bättre av den då. Så jag och Viola var och köpte banangröt till honom (egentligen är jag emot smaksatt gröt, men vad gör man inte för att få barnet att äta lite bättre). Banangröt skulle jag betygsätta som en 3:a. Men sen han fått äta "mjölk" så har magen faktiskt satt igång, eller så är det bara i samband med all ny mat. Vi får se hur det utvecklar sig.
 
Bilden nedan visar första smakportionen med majspuré, betyg 2 eller 3. Lite konstigt att han inte bara glufsar i sig, med tanke på hur ivrig han är när han ser mat eller smakar på någon frukt som jag äter. Men det kommer väl antar jag =)
 
 
 
Viola som varit ganska svår att få i säng på kvällarna har fått nya rutiner. Istället för att få titta på Ipaden på kvällarna, vilket vi tror gör henne uppspelt, så har vi satt "padd-förbud" efter klockan tre. Det har funkat över förväntan och Viola har istället lekt och busat och bränt av all energi. Så nu går läggningen mycket bättre och hon somnar efter lite saga och klapp/kli på ryggen. En kväll tyckte jag att det tassade omkring där uppe, men när jag gick upp för att säga till henne, låg hon och sov såhär med fötterna på väggen. Nu är det så att Viola inte brukar sova med strumpor, men damen har skadat tån och vägrar ha plåster (trots att hon själv valde Cars-bilplåster när vi handlade senast) så då måste hon ha strumpor för att skydda såret. Dessa idéer!
 
 
Bjuder på en rofylld Malte-sover-bild också
 
 
 

Lekplatsfika

2013-07-11 @ 16:13:15
Blev en tur till lekplatsen lagom till eftermiddagsfikat. Tog med oss lite saft, kakor, russin och nötter.




Måla

2013-07-11 @ 14:29:49
Lämnar Viola en kort stund medan hon målar med vattenfärg. Kommer tillbaka till detta...



Första sanden mellan tårna

2013-07-08 @ 13:12:47




Varberg

2013-07-07 @ 21:48:15
I lördags så drog vi iväg till Varberg där farmor och farfar var med sin husbil. När vi kom fram så var det fika och Viola mumsade glatt i sig en vaniljbulle. Malte som hade sovit hela bilresan var på bra humör och satt och tittade på från sin vagn.
 
 
Efter fikat så drog jag, Joacim och Malte in till stan och shoppade lite, medans Viola stannade kvar hos farmor och farfar. Jag hittade lite grejer på rean både till mig och Malte. Alltid lika kul att handla lite i affärer som man inte har hemma. Hittade till exempel en supersöt solhatt till Malte på Polarn & Pyret. Innan vi åkte tillbaka till husvagnen så tog vi varsin macka på Subway som vi avnjöt på en parkbänk i solen. 
 
När vi kom tillbaka så hade Viola badat och haft roligt med sina kusiner som också var där. En glass hade också hunnit att slinka ner. Energin var på topp och Viola kunde verkligen inte sitta still, så hon sprang som en galning på stranden och klättrade på stenarna. Pinsammaste ögonblicket var när hon tog av sig trosorna och ställde sig bredbent och kissade rakt på stenarna. Nedanför satt ett sällskap som hade fikastund!  
 
 
 
Senare på dagen var det dags för middag. Viola ville hänga med sina kusiner och farfar som skulle skala potatis i servicehuset. Tack och lov att Richard också var i närheten för han hade hittat Viola gå omkring ute på vägen helt själv. Tydligen hade hon tröttnat på att skala potatis och rymt när farfar inte hade ögonen på henne...busunge!
 
Maltes humör (och även mitt) blev sämre desto senare kvällen blev. Han var nog trött och sliten av den friska havsluften och alla intryck. Jag blev på dåligt humör för att han inte kunde komma till ro och äta riktigt. Det hela slutade med att vi åkte hem vid halv nio, med en gallskrikandes Malte (övertrött/hungrig) och en grinig Viola (sur för att åka hem). Konstigt nog så höll sig båda barnen vakna hela vägen hem. Malte åt bra och somnade gott, men Viola var nog lite övertrött för hon kom nedtassandes från sitt rum och satt med oss i soffan tills vi gick och lade oss vid elva.
 
 
Idag så fick vi sovmorgon till halv nio, som jag aldrig tror har hänt tidigare med Malte. Underbart, precis vad jag behövde! Efter en skön förmiddag ute i solen så brände Viola sig illa i munnen på varm gröt, sen ramlade Malte ur vagnen och slog pannan i stenplattorna. Det blev en grop i pannan, men som tur var så gick det inte hål i huden. Efter lite kalla ärtor på pannan för att minimera bulan så blev det ett samtal till 1177. De sa åt oss att åka till jouren eftersom han var under halvåret och det kan vara svårt att bedöma ev. hjärnskakning själv på ett sånt litet barn. På jouren så blev han friskförklarad, så vi åkte hem och smakade på lite melon istället. Viola var snäll och matade honom först, men sen så blev han så ivrig att han mer eller mindre kastade sig över henne och då slutade hon vara snäll och åt upp allt själv.
 
 

Malte, en kille med många namn....

2013-07-04 @ 21:12:14
Sötnöt
 
Mini-späk
 
Skalman
 
Skalle-Pär
 
...och dagens nya: Bald eagel

Första gröten

2013-07-04 @ 21:00:23
Då var det tydligen dags att introducera annan mat än bröstmjölk. Jag minns att med Viola så började vi med smakportioner redan vid fyra månader, men med Malte så har jag velat dra ut lite på det. Tror att jag är rädd för att han ska bli stor för fort, att han inte kommer att vilja ha mig mer. På ett sätt så skulle det vara smidigt att dra ner på amningen, men egentligen så vill jag fortsätta amma tills han blir runt året. Viola började ju dissa mig när hon hade fått smak på mat, men Malte behöver ju inte vara likadan. Tanken är ju att han är det sista barnet och då vill jag verkligen njuta så länge jag kan av bebistiden.
 
Malte har fått suga och slicka på lite frukt tidigare och han har alltid varit ivrig att få mer och sliter tag i min hand för att få smaka, så jag trodde verkligen att han skulle gapa som en hungrig fågelunge och mumsa i sig gröten utan problem. Gissa om jag blev förvånad när han efter första lilla skeden inte vill öppna munnen mer. Hans ansiktsuttryck ändrades från intresserat till fundersamt, till missnöjt! Vet att det kan ta ett tag innan ett barn vänjer sig vid nya smaker, så nu får det bli att kämpa vidare och utöka smakportionen med ca 1 tsk för varje dag.
 
 
 

Djurparken

2013-07-04 @ 20:40:32
Igår var jag, Viola och Malte på Borås djurpark med några vänner och deras barn. Vagnen var fullpackad med fikakorg och skötväska, fast Violas lyckades åka snålskjuts ändå på sin ståbräda. Hon var dock riktigt duktig och gick faktiskt större delen av tiden.
 
När vi var inne på bondgården så var Viola helt orädd och gick fram till de stora grisarna för att klappa dom, även om det stod andra barn runt omkring. Jag blev väldigt imponerad. Efter det så var hon nöjd, för hon tyckte att de lutade bajs sa hon, samtidigt som hon viftade framför näsan.
 
Dagens roligaste tror jag var aporna, för då satt Viola klistrad vid fönstret och hon bad mig flera gånger att komma och titta.
 
 
Under hela vistelsen så tjatade Viola om glass (som jag hade lovat henne), bilglass (Cars-isglass) för att vara exakt. Hon fick dock snällt vänta tills vi hade fikat innan hon fick en glass. Till skillnad mot de andra mammorna så hade vi lite tråkigt fika. Inga kakor eller bullar i vår fikakorg inte. Nä, jag hade packat med det jag vet att Viola vill ha, alltså riskakor (popcorn enligt Viola), frukt och russin, smörgås och saft. Viola hann knappt fika klart innan det var dags att leta efter ett ställe att köpa glass. Jag fick inte ens smaka på glassen, utan det sa bara slurp så var den slut!
 
 
Innan vi åkte hem så frågade jag Viola om hon ville rida. Om hon ville! Superlycklig och uppspelt så ställde vi oss i kön. När det blev vår tur så hoppade Viola upp på hästen utan att tveka. Hon höll sig hårt i sadeln och koncentrerade sig under hela ritten. Hästen hette Franny och var snäll och lugn. Lyckligtvis ville Franny bajsa, så jag hann ta ett bra kort när Viola satt på hästen.
 
 
Malte var duktig han också och jag tror att han uppskattade att se djuren. Han var mest uppspelt över minigrisarna, då han pruttade med munnen och viftade med armarna!
 
När vi kom hem så var Viola hungrig och vräkte i sig spagetti och köttbullar som pappa hade förberett. I sann Viola-anda så blev det lite spex vid maten i form av spagettislingor i håret =)
 
 
 
 

Medicin

2013-07-02 @ 14:54:02
Vi var hos doktorn igår för Violas alla utslag. Jag har efter ett tidigare besök på BVC smörjt med hydrokortisonkräm, men så fort jag trappar ner dosen så kommer eksemen tillbaka. Nu känns det som jag bara smörjer och smörjer, men det blir aldrig bättre. Så när jag var med Malte på 5 månaderskontrollen igår tog jag upp att Viola fortfarande var dålig i huden och att det kliar väldigt mycket på henne. Då bokade sköterskan in en tid till läkare för att kolla lite mer på huden.
 
När jag hämtade Viola på dagis så var hon självklart jättefin i huden och allt det röda var blekt och fint. Kändes superdumt att jag hade beklagat mig så för sköterskan. Fast jag vet ju att vissa dagar är bättre än andra, men varför var det tvunget att vara just den dagen då man ska till läkaren? Så för att i själva verket ha något att visa upp så matade jag Viola med ketchup när vi kom hem (ett säkert kort för att bli röd och flammig), sen fick hon även vattenmelon som hon också kan bli lite röd utav. Inte nog med det, utan jag torkade rent arm- och knäveck från all fet salva som fanns där för att göra det torrt och frasigt. Usch, vad jag kände mig elak!
 
När vi var hos doktorn, så lyssnade han bra och tittade på Violas hud (som var nästan lika dålig som vanligt igen efter min tortyr). Han tyckte också att det var konstigt att det blivit värre nu på sommaren och att det inte blev riktigt bra trots starkare hydrokortison. Så nu fick jag nya direktiv som jag ska följa (en sista chansning med smörjandet av hydrokortison) tillsammans med en allergimedicin. Och om detta inte hjälpte så skulle vi höra av oss igen för vidare utredning.
 
Underbara speciella Viola blev överlycklig för att få medicin. Så när vi hade hämtat den på apoteket igår så ville hon ta den direkt. Det var små tabletter, men det sa bara slurk så hade hon svalt den. Det första Viola pratade om i morse var sin medicin. Det första hon ville när vi kom hem från dagis var att ta sin medicin. Hon hade till och med hittat asken och satt med stor mun i soffan och bad mig hämta mjölken! Så att få i henne medicinen blir nog inga problem, värre blir att smörja henne två gånger om dagen, något hon hatar.
 
 
 
 

Målar

2013-07-01 @ 15:06:24
Idag fick Viola med sig några saker från dagis som hon gjort i lera. Då Viola har börjat intressera sig för att måla, kom jag på att vi kunde färglägga hennes saker. Tror jag tyckte att det var lika kul som hon gjorde.