Hon kan dricka ur sugrör

2011-03-31 @ 20:15:08

Kramar och mys i mängder är vad min dag har bestått av, och det har varit underbart! Viola har varit på ett sånt strålande humör och bara velat gosa non stop. Större delen av eftermiddagen spenderade vi i hennes prinsesstält och lutade oss mot motstående väggar och sen gungade vi fram och tillbaka, vilket var jättekul för Viola.

Fick en frukt-smoothie av Johanna som Viola fick som efterrätt idag. Trodde faktiskt inte att hon skulle klara av att dricka ur sugrör, men det var inga problem! När den tog slut så blev Viola jätteledsen, så jag måste nog köpa fler som hon kan få. Förresten så fick Viola biffar med fetaost och oliver med tzatziki till idag och hon tyckte faktiskt om det. Tror hon har ett ganska utvecklat smaksinne och föredrar mycket kryddor och smak. 

Utelek

2011-03-29 @ 20:22:33

Nu när det är lite mildare väder så får man passa på och vara ute, speciellt när solen tittar fram. Viola står ofta i fönstret hemma och pekar ut och tittar på fåglar och annat intressant, så hon blir alltid lika glad när vi äntligen går ut och leker. I måndags eftermiddag så var det ju kanonväder så då tog vi med oss lite hinkar och spadar och gick till en lekplats här i närheten. Det var populärt kan jag säga och särskilt roligt var när jag gjorde fina sandslott som Viola snabbt raserade! Vi passade även på att åka lite kana och gunga, men det känns som om hon inte gillar att gunga längre för hon hänger mest som en hösäck i gungan. Fast rutschkana var jättekul, speciellt när hon fick åka själv.




Idag så har det blåst hela dagen och känts lite kyligt, men så på eftermiddagen så anade jag att solen var på väg fram så vi skyndade oss ut. Jag hade tydligen fel, för nån sol såg vi inte röken av... Men vi tog en upptäcksfärd genom trädgården och det var kul även om det var kallt ute. Den bästa överraskningen var att pappa kom hem medans vi var ute vilket Viola tyckte om!



Ensam med farmor

2011-03-28 @ 12:19:08

I helgen så skulle vi vuxna på 25-års kalas vilket betydde att Viola skulle stanna hemma med farmor som barnvakt. Farmor kom en stund innan vi skulle åka så att Viola hann vänja sig vid henne, sen när det var dags så skjutsade hon bort oss till kalaset så det blev till att säga hej då i bilen. När vi hade stängt dörren och hon såg oss gå iväg hade hon börjat gny lite, men det gick fort över och så var hon glad igen! När de kom hem så var det lek som gällde innan det  var dags för middag. Efter maten så hade farmor poppat popcorn och tydligen så hade Viola också fått smaka och det var tydligen populärt! Vi hade varnat farmor för att Viola gärna går upp i trappan, men vi hade ställt lite grejer för för att hindra henne innan vi åkte. När farmor gick in i köket för att hämta mer popcorn så passade Viola på att klättra upp för trappan (grejerna framför var inga problem att ta sig förbi). Så när farmor kom tillbaka så var Viola försvunnen. Hon hade tydligen blivit chockad av att Viola var så snabb när hon hittade henne på övervåningen. Annars så hade kvällen gått jättebra och Viola hade somnat så snällt vid åtta, helt utmattad av leken med farmor.

I söndags så var vi ute mest hela dagen även om det egentligen var ganska kallt och blåstigt. Jag passade på att beskära det sista äppleträdet och svartvinbärsbuskarna medans Joacim och Viola pillade i garaget. Det märks verkligen att det tar på krafterna att vara ute för Viola blev trött jättetidigt igår kväll, vilket  var precis vad vi hade hoppats på med tanke på tidsomställningen. För att hålla humöret uppe det sista på kvällen så fick hon en påse morotspinnar som hon mumsade på. Hon smakade även på lite rödkål som jag hade på min biffsmörgås och det tyckte hon var riktigt gott! Hon somnade gott i normal tid och sov ända till halv åtta innan hon vaknade, perfekt =)

Cykeltur

2011-03-24 @ 12:55:13

Tisdagen började med en cykeltur, vilken var första gången för Viola. Kändes lite lurigt att ha henne bakom mig, men jag blev lugnad av hennes ljud: "mm mm mm mm" som hon sa nästan hela tiden. Tror hon tyckte det var kul att känna vinden i ansiktet och få se så mycket. Får absolut bli mer cykelturer framöver.



Gårdagen var riktigt mysig då jag och Viola först var och badade vilket alltid är lika roligt. Efter det så lekte vi här hemma, det blev mest lekar där jag jagade Viola som väldigt gärna ville klättra upp i trappan. På eftermiddagen så fick hon hjälpa mig med maten. Hon tycker det är jättekul att hjälpa till och valde ut vilka potatisar och morötter jag skulle skala. Hoppas hon lär sig att uppskatta matlagning lika mycket som jag och Joacim gör.


Fotbojan

2011-03-21 @ 13:41:08

Så då var sjukdomen avklarad för denna gång. Viola har bara lite hosta kvar, men det är inte så farligt. Jag vet ju att man får lite dålig aptit när man är sjuk, men tycker det är så konstigt att Viola tappar all matlsut. Vi har verkligen fått kämpa för att få i henne mat, men det enda som gått ner har typ varit kiwi eller fruktpuré. Hon har ju nyss börjat med 1års välling, men hon vill verkligen inte ha den. På kvällen så har hon knappt ätit en deciliter innan läggdags och i förrgår så åt hon bara 10ml stackarn. Konstigt nog så sov hon ända till sju innan hon var hungrig. Sen i går testade vi att ge henne 8-månaders välling igen, och då drack hon lite mer igen vilket kändes skönt. Hon kanske inte var redo för nästa välling bara, eller så var det sjukdomen som spökade. När vi märkte att aptiten kom tillbaka lite så gjorde jag morotspannkakor till Viola. De tyckte hon var jättegott och försökte suga i sig dom som om hon åt spagetti =)



I helgen så har mannen varit ute och kapat träd runt huset och jag och Viola gick och pillade här hemma. Eftersom hon varit sjuk så har hon varit extremt klängig och knappt kunnat vara på golvet utan att hålla i mig. Och om hon nu blev ensam på golvet så var hon tvungen att ha nappen annars så blev hon hysterisk, stackars lilla snuttan. Kanske är taskigt att säga, men det är lite mysigt med en sjuk dotter då hon faktiskt vill sitta och mysa i min famn i soffan =) Hon har även fått ett nytt smeknam i helgen. Vi kallar henne nu fotbojan, för om man kommer för långt bort från henne så larmar (gråter) hon. 

 

Feber

2011-03-15 @ 19:37:48

Idag så var det ju dags för Viola att ta kort hos en fotograf, men när jag tog upp henne ur sängen i morse så var hon jättevarm. Hon började ju bli lite krasslig redan igår kväll med extra rinnig näsa och hosta, men jag hade hoppats på att hon skulle sova bort det. Så jag var i valet och kvalet om jag skulle åka, men sen så tänkte jag att Viola är ju alltid lite snuvig så det kanske är lika bra att köra på. Jag tog tempen innan vi åkte och den låg på 38,6C så jag gav henne en alvedon och drog iväg. När vi kom fram så var hon riktigt sjuk och ledsen, det rann ur både ögon och näsan och hon hostade slem... Suck, vad tänkte jag egentligen? Som tur va så tyckte fotografen också att hon såg hängig ut och tyckte att vi skulle boka en ny tid =) Så vi åkte hem igen och Viola var så slut att hon somnade i bilen trots att klockan inte var mer än halv elva. 



På eftermiddagen när Viola var lite piggare så tog vi en tur med vagnen i det fina vädret. Det blev en sväng till biblioteket där vi hittade sju nya roliga böcker. Jag blev så glad över att jag hittade fler i "Ellen och Olle sjunger"-serien vilka nog är Violas favorit böcker. När vi kom hem så fick jag äntligen i henne lite mat (yoghurt), men sen så blev hon trött igen och sov en stund innan pappa kom hem. Resten av kvällen spenderades på pappas mage i soffan innan hon gick o la sig för kvällen vilket blev nästan en timme tidigare än vanligt. Hoppas på en friskare dag imorgon.

Första kalaset

2011-03-14 @ 21:57:12

Känns så konstigt nu när Viola är över ett år och ska börja äta våran mat. Jag menar hennes mat har ju tidigare varit ganska såsiga så hur ska jag få henne att tycka om våran lite torrare mat? Så för att börja lite lätt så fick hon en portion av vår köttfärssås med spagetti till och till min stora förvåning så åt hon med god aptit.



I lördags så var det dags för Violas 1års kalas. Hon fick en massa presenter och det var svårt för henne att fokusera på en speciell sak så hon busade omkring mest hela tiden. När hon fick en blå gosedjurskatt av sin gammelfaster Barbro så började hon prata med den i falsett, jättegulligt! Hon älskade den mjuka långa svansen och myste mycket med den. Favoritpresenten (om man nu får säga så) var nog ändå prinsesstältet från morbror Andreas med familj. I det tältet lekte Viola hela kvällen och större delen av söndagen också. Det var även populärt hos katterna som gärna kröp in där och lade sig.




På menyn stod det hemmagjorda hamburgare med pommes. Stackars pappa fick stå ute i regnet och grilla, men gott blev det! Till efterrätt så hade jag gjort rulltårtsbakelser. Viola fick självklart en egen bakelse med ett ljus i, men jag fick hjälpa henne att blåsa ut det. När hon sen skulle äta den så var det mest grädde som slank ner. Det var några musbett på rulltårtan, men inte särskilt mycket. Det är ju lite så med Viola, hon har svårt att äta med mycket folk och aktivitet runt omkring sig.





På kvällen så hjälptes vi åt allihopa att montera ihop Violas nya fåtölj. Jag tycker att det är roligt att Viola vill vara med och pilla! Tror även att hon blev nöjd med slutresultatet. Tyvärr så var det läggdags för Viola så hon missade melodifestivalen. Så det fick bli jag och mannen tillsammans med mamma, pappa och min mormor som gottade oss framför TV:n. Dessvärre så fick vi inte in kanal ett så vi fick koppla in datorn i TV:n och se på svt-play istället, men det funkade det också =)




Violas 1årsdag

2011-03-08 @ 21:02:17

Idag så har vi firat Violas alldeles första födelsedag! Eftersom pappa var på jobbet som vanligt idag så firade jag och Viola på egen hand på förmiddagen. Efter en mysig frukost så åkte vi till Öppna föskolan för att vara med på babyrytmiken för sista gången. Jag berättade för fröknarna att Viola fyllde år, så vid slutet av sångstunden så sjöng alla "Vi gratulerar" för henne. Efter fikastunden så åkte vi till Markbladet och betalade gratulationsannonsen som kommer på onsdag i tidningen. Innan vi åkte hem så tog vi vägen förbi bageriet och köpte lite semlor.



När pappa kom hem så fick Viola våra presenter. Hon var riktgit duktig och klarade att öppna några paket helt själv. Bästa presenten var nog ändå leksaksdatorn som pratade och spelade musik. Hon fick även en egen eltandborste, sandlådsbilar (hjullastare och dumper) och en cykelhjälm. Fast cyckelhjälmen var inte så rolig att ha på huvudet...








Efter att vi hade firat Viola lite själva så kom farmor och farfar på besök. De hade också med sig presenter som Viola öppnade med pappas hjälp. Hon fick en klosslåda och en spikbräda. Viola lyckades faktisk få i några klossar i lådan, men hon fuskade även en hel del och tog bort locket med olika former och stoppade alla klossar direkt i lådan! Sen så kom även Richard och Anna med kusinerna Kevin och Riley och hälsade på. Av dom så fick Viola duplo lego som hon tycker är så roligt.





När alla presenter var öppnade så var det dags för fika och dagen till ära så fick Viola smaka på en semla. Jag hade väl misstänkt att det skulle falla damen i smaken, men blev lite chockad när hon smockade i sig hela den bit Joacim skurit till. När hon var klar så blev hon faktisk lite extra spexig och gjorde några roliga ryckningar =) vem vet hon kanske fick sin första sockerchock?! När gästerna gick hem så var det dags för sängen, men då åt hon inte särskilt mycket välling, fast magen var väl full av semla...


Lördagspyssel

2011-03-05 @ 19:53:31

Vad underbart det är att vakna till soligt fint väder! Även om jag skulle velat sova längre så gick det riktigt bra att gå upp idag, berodde säkert på vädret. Efter den mysiga familjefrukosten så åkte vi ut en tur på stan. Först stannade vi på Visko och provade skor till Viola. Efter lite hjälp fick vi veta att hon har storlek 19. Hittade ett par jättefina småblommiga Kavat-skor, men jag kan inte fatta hur så små skor kan kosta lika mycket som vuxenskor!? Vi köpte inga denna gång, var mest nyfika på vad det fanns för utbud. Får bli att köpa några sen när våren kommit hit för att stanna. Efter skoaffären så åkte vi till Lindex och köpte ett par byxor till mig (äntligen) samt provade ut rätt storlek på en ny mössa till Viola. Så när vi kom hem så beställde jag en vårjacka och en mössa på Lindex onlineshop, perfekt!

Efter Violas sovstund så gjorde vi ett ryck i trädgården. Jag läste snabbt på hur man skulle göra för att klippa fruktträd, men de reglerna var otroligt svåra att följa på våra träd som nog aldrig blivit beskärda på rätt sätt. Så vi får nog vara glada om vi får äpple om fem år med tanke på hur mycket jag kapade =)



På eftermiddagen så tog jag tag i matlagningen och bakade en sockerkaka till oss vuxna och gjorde en currygryta till Viola. Grytan innehöll en blandning av lök, palsternacka, broccoli, majs, kyckling, peppar, curry, couscous och grädde. Den slank ner i Bebbans mage utan problem, men när hon var nöjd så tog hon matskålen och vände upp-och-ner på golvet. Som sagt, man behöver inte fundera på om hon är mätt, hon visar ju detta ganska tydligt...



På kvällen så duschade Joacim och när Viola fick se det så var hon bara tvungen att leka i den blöta duschen. Egentligen så var det inte riktigt vad vi hade velat, men eftersom vi båda var trötta så lät vi henne leka där ett tag. Sen när Violas kläder var blöta så fick det bli dusch för henne också vilket var ännu roligare, desto mindre roligt var när vi lyfte ur henne och skulle torka och ta på blöja och pyjamas.

Nu liggen älsklingen och sover så nu ska vi föräldrar mysa i soffan med en bra film, bakpotatis och gott vin.



En rolig helg

2011-03-01 @ 19:29:19

I helgen som varit så var jag ute i Borås med tre andra mammor och roade mig. Det blev god mat på restaurang Oliven och sen god dricka och dans på puben. Det blev klart lite längre än vad vi hade tänkt och jag kom inte i säng förrän fyra på natten. Den natten hade Joacim tagit på sig att ta hand om Viola vilket faktiskt var första gången. Tyvärr så är han ju inte lika van som jag att gå upp på natten, så han vaknade inte förrän Viola var väldigt ledsen och då kunde hon inte somna om utan att få välling vilket var redan vid tre-tiden. Sen så vaknade Viola igen vid sex då hon brukar få välling och var ledsen igen. Jag var tvungen att putta på Joacim som sov igenom ljudet, men han kom snabbt tillbaka och muttrade om att hon inte ville somna om... hmm! Eftersom jag ändå var vaken och eftersom jag inte gillar att bebban (Violas nya smeknamn) är ledsen fick jag gå ner och diska nappflaskan och göra välling, mendans Joacim tröstade. När jag kom in i hennes rum så blev hon mer ledsen och klättrade nästan ur Joacim famn för att komma till mig, underbart! Trots att jag var supertrött så var det riktigt mysigt att sitta där i mörkret och lyssna på sitt barn som klunkar välling. Efter det somnade hon snällt om och sov till strax innan åtta.



Efter frukost så åkte vi och badade hela familjen, riktigt mysigt att kunna göra det tillsammans! När vi kom hem efter det så drabbades vi alla av trötthet p.g.a. dålig sömn på natten så vi somnade allihopa. På eftermiddagen så åkte vi och hälsade på farmor och farfar där Viola lekte med lego som vanligt. Farfar ville bjuda på pinnglass, men jag fick förklara att hon är lite för liten för det (enligt oss).



Idag så har vi varit på öppna förskolan och lekt på förmiddagen och på eftermiddagen så hälsade vi på kusinerna Kevin och Riley som hade två andra kompisar där. Och när vi kom hem igen så var Viola i lektagen och fortsatte att röja, dagens nya var att omorganisera mina kaffefilter.



Imorgon ska Viola till tandläkaren för första gången. De ska nog bara lyfta på läppen och titta, men det kanske är läskigt nog. Har tänkt att åka dit lite tidigare så hon får leka lite i väntrummet innan vi går in i hopp om att det kan bli mindre jobbigt. Ska i varje fall ta med mig kameran och dokumentara detta!