Kalashelg

2014-01-29 @ 20:55:01
I helgen så var det stora kalashelgen då vi hade kombinerat 30- och 1års kalas. Vi bjöd på två olika sorters smörgåstårta. En med kyckling/bacon/soltorkad tomat och en med lax/räkor/ägg. Till alla barn så serverades det även kokt korv i bröd. Jag personligen är inte så mycket för räkor och kallrökt lax, men min tårta tyckte jag var väldigt god och kan absolut tänka mig att göra den igen.  
 

När gästerna kom så låg Malte och sov middag, men när han vaknade så blev det full rulle nästan direkt. Innan det vad dags för efterrätt så fick han öppna sina paket. Viola var snabb med att hjälpa honom och även alla kusiner var med och tittade på. Blev mycket härliga saker, både kläder, gosedjur och böcker (vi hade nämligen bett om att inte få för mycket leksaker, då han har massor sen julen). Fast det som Malte tyckte var roligast var nog det prassliga pappret som kom med en av presenterna! Jag fick också mycket fint så som örhängen, böcker, pengar och gott vin. Mina favoriter var helt klart ett presentkort på valfritt fruktträd från mina föräldrar och Backstreet Boys biljetten från brorsan med familj!
 


Till efterrätt blev det kolapaj med pecannötter till oss vuxna och barnen fick glass och kolasås. Jag hade tänkt att göra mini cupcakes i olika smaker, som hade passat perfekt till Malte. Dessvärre så gick det inte som planerat, för när jag bakade dem kvällen innan kalaset så blev jag förbannad och slängde allihopa i slasken i ren frustration. Så för att Malte skulle få något sött och gott (och lättuggat) så fick vi köpa en semla åt honom. Men det blev bra det också, för han älskade den!



Hela kalaset blev väldigt lyckat och snart är det dags att börja planera för Violas 4års-kalas. Hon har pratat om lite olika teman. Senast jag frågade ville hon ha en prinsesstårta med blåbär och kanel. Får se om vi kan få henne på andra tankar för jag vet inte om jag tycker det låter så jättegott ihop!

Bjuder till sist på veckans två favoritbilder. Malte/slasktratten som är snabb som blixten och norpar spagetti från syrrans tallrik. Sen har vi underbara vackra Viola som piffat till sig med örhängen, halsband och diadem.

 
 

Syskonkärlek

2014-01-19 @ 20:51:32
Just nu så finns det två favoritställen i Maltes värld. Groventrén med den goda kattmaten och trappan. Båda ställen är strikt förbjudna, men ändå så hamnar han där flera gånger varje dag.
Jag har infört en ny tidräkning här hemma. Den kallas tiden-det-tar-för-Malte-att-gå-till-trappan. Eftersom han nästan kan springa så betyder det att man inte hinner med mycket på en tidsenhet. Till exempel så tar det ca tre tidsenheter att sätta på lite kaffe!
 


Söta Malte i syrrans ärvda jacka och sina alldeles för röda vinterskor. Just denna bilden är tagen i stressen på morgonen när vi är sena (som vanligt) till dagis.
 


Det har varit lite av ett genombrott denna vecka vad gäller syskonkärlek. Viola har ju alltid älskat sin lillebror, men inte riktigt velat leka tillsammans med honom och hon har fortfarande svårt att dela med sig av sina och hans leksaker. Men så plötsligt hände det, Viola drog med sig Malte till groventrén och lekte. När jag kom och tittade till dem efter ett tag så fann jag dem såhär. "Vi vill gå ut" sa Viola!
 


När Viola döptes så fick hon en gunghäst i present. Den har hängt med i alla år och nu har även Malte fått upp ögonen för den. Han har inte riktigt kommit på hur man gungar själv, men det är nog inte långt borta. Viola hade jättekul och lekte att Malte var en prins och att hon var en prinsessa. Malte var mest lycklig över att han fick vara med överhuvudtaget.
 


En av Maltes favoritsysslor är att hämta intressanta saker och komma med dom till mig. Denna gång blev det pappas arbetssockar.



Idag har vi provbakat till mitt och Maltes kalas som vi ska ha nästa helg. Viola var som galen i köket och skulle smaka på smeten efter varje moment. Oftast är hon ju inte så noga med kakor och så, men smeten är hon väldigt förtjust i. Behöver jag ens säga att det blev väldigt kletigt?
Malte som gärna äter själv nu är en mästare på att kladda ner sig. Och på tal om att äta så måste jag ju bara nämna att pojken fått en aptit som en riktig skogahuggare! Nu räcker det inte med bara gröt till frukost utan det ska gärna vara lite smörgås till. Han får två mat-puckar till lunch nu mot tidigare en och till efterrätt trycker han i sig en hel clementin. Sen vill han ha två stora mellanmål, gärna med fil och fruktmos i. Sen till kvällen så äter han en burkmat utan problem. Och idag så slog han rekord på grötintag och tryckte i sig två portioner innan läggdags. Hu, jag blir mätt av att bara skriva om all mat!



Innan läggdags så blev det bad för båda barnen. Malte som älskar att bada, skvätter alltid ner hela badrummet. Idag, tack vare att jag dammat av min gamla systemkamera, så fick jag äntligen ett kort på honom i action.

 
 

Ägg

2014-01-15 @ 16:14:28
Tycker det här med mellanmål till barnen är ganska segt. Blir alltid samma sak. Frukt eller yoghurt. Själv så har jag börjat äta äggröra och igår så fick jag knappt något själv då Malte pekade och öh-ade (hans ljud när han vill ha något) mot min tallrik hela tiden. Vilket slutade med att han åt hälften. Så idag gjorde jag ett eget ägg till honom som han själv kunde peta i sig. Perfekt.



Diadem

2014-01-15 @ 16:08:39
Jag köpte ett diadem till Viola i julklapp och det har hon använt väldigt mycket. Som med mycket annat så väljer hon att göra på sitt sätt. Snyggt tycker jag!



Underbart!

2014-01-11 @ 16:10:27
Jag gjorde en smoothie till oss idag som mellis. Det var första gången som Viola smakade på just denna variant av mjölk, kvarg och jordgubbar. Efter att hon tagit första klunken utbrister hon: UNDERBART. Det kom så spontant och härligt! Älskade Viola ♥



Maten fick godkänt

2014-01-09 @ 12:42:20


Laxgryta

2014-01-08 @ 18:24:52
Det ekade nästan tomt i Maltes matförråd så dagens uppgift blev att laga mat. Jag hade inte så mycket hemma, men jag lyckades fixa en laxgryta med potatis, sommargrönsaker, citron och persilja. Det blev tio portioner så nu har jag ett tag framöver!



Kanske inte ser så aptitligt ut, men det luktade riktigt gott. Får se vad Malte säger imorgon.

Sockerkaksbak

2014-01-06 @ 16:53:25
Hittade en massa ägg i kylen med kort datum. För att använda upp dem så bakade jag och barnen sockerkaka. Viola ville vispa ägg och socker pösigt för hand, men gav upp ganska snabbt.



När smeten var klar fick barnen var sina redskap att skicka rent.
Det är konstigt hur saker och ting förändras. När Viola var bebis hade hon aldrig fått smaka på smeten, men med Malte känns det väldigt naturligt. Hmm, hoppas bara inte att jag skapar ett framtida godismonster!?




Äta själv

2014-01-05 @ 17:35:32
Det har aldrig varit lätt att mata Malte för han är expert på att kladda och kleta. Det senaste så har han även börjat visa att han vill äta själv. Så nu tyckte jag att det var dags att ge honom chansen att lära sig. Eftersom Malte är väldigt förkyld så äter han dåligt så första försöket blev med glass. Det var väldigt bra då glassen inte gled av skeden så lätt. För att vara första gången så gick det väldigt bra!




Julen

2014-01-03 @ 21:04:33
Åh vilken underbar jul vi har haft!
 
Dagen innan julafton så bakade jag och barnen pepparkakor speciellt till tomten. Innan Violas läggdags så la vi ett fat med pepparkakor på och ett glas mjölk till vid kattluckan, som tomten skulle mumsa på när han kom på natten. Och mycket riktigt, när vi tittade till kakorna på julaftons morgon så var det bara smulor kvar, men det låg även ett brev och två paket som tack från tomten. Viola slet upp sitt paket och kramade sin bok hårt och sa att hon älskade den!
 


Efter en snabb frukost så åkte vi iväg till farmor och farfar där fanns även Richard och kusinerna Kevin och Riley, gammelfarmor Margit, gammelmormor Halldis, Barbro och Per. Viola var som galen och började plundra granen direkt där det fanns massor av chokladtomtar. Efter en god jullunch så var det äntligen dags för tomten att koma på besök. Då vi bestämt sedan länge att Viola skulle ge bort sina nappar till tomten (så han kunde ge det till andra barn som behövde dem) hade vi gjort iordning en påse att lämna till tomten. Fast när vi sa till Viola att tomten snart skulle komma så gömde hon sig med sin påse under bordet. När tomten sen kom in så hoppade hon fram direkt och gav honom napparna. Superduktig! Malte var inte rädd alls för tomten utan gick fram till honom direkt och tog sitt paket. Tuffing!
 
 
Det var första gången som vi sov över hos farmor och farfar allihopa som en familj, tyvärr var det en av de värsta nätterna någonsin. Sovrummet var 100grader, Malte sov oroligt eftersom han sov borta, Viola vaknade flera gånger och var ledsen (säkert för att hon inte hade någon napp, även om hon nu inte ens nämnde den en enda gång) och den luftmadrassen jag sov på hade pyspunka...
 
På juldagen så åt vi frukost sen åkte vi hem till oss och Viola började leka med sina julklappar direkt. Efter några timmar så var det dags att åka till Kevin som fyllde år.
 
 
Annandagjul spenderades i Lidköping hos mormor och morfar. Direkt när vi kom dit så var det den årliga bowlingen följt av fika ute i Rackeby. Dagen gick superfort så vi hann aldrig dela ut några julklappar innan barnens läggdags. Så direkt efter frukost dagen efter så var det äntligen dags.
 
 
Jag och morsan passade på att fynda på mellandagsrean. Hittade massor till barnen och faktiskt en hel del till mig också, lycka! Det var så skönt att vara i Lidköping (få hjälp med barnen, få lagad mat, skratt och slippa alla måsten) så vi stannade över nyår och fixade en trerätters meny som tack för att vi fick vara där. Menyn blev: Getosttoast, Biff Wellington och chokladfondant.
 
Malte älskade mormors gran och det rök allt några kulor under vår vistelse. Men han var duktig och hjälpte morfar som var rejält sjuk att städa efter sig.
 
 
Älskar verkligen julen. Det absolut bästa är att se förväntan och glädjen i sina barns ögon. Det finns inte som slår det. Nu längtar jag redan till nästa år!