VAB för första gången

2011-08-28 @ 20:40:56
Nu är första arbetsveckan avklarad och jag måste medge att det känns väldigt bra att vara tillbaka i arbetslivet. Det bästa är att jag kommer ifrån jobbet mycket tidigare än jag trodde eftersom vi endast tar ut 30 minuters lunchrast. Lämningen på dagis går också bättre, men fortfarande inte helt smärtfritt. Det konstiga är att när Joacim hämtar henne efter dagis så blir hon jätteglad och tjoar och ropar, men när jag hämtar så reagerar hon knappt på att jag kommit. Kan det bero på att hon är lite sur på mig att jag lämnar henne där? Annars så verkan hon trivas på dagis, vilket gör mig väldigt glad.

Denna helgen har verkligen varit efterlängtad och Joacim kom på den trevliga idén att tända ljus till frukosten för att göra det lite mer speciellt! Vi har även bestämt att både jag och Joacim ska få sova ut var sin dag. Dessvärre så har Viola redan kommit in i dagisrutinerna och vill vakna vid sjutiden...men det är ju endå några timmar längre än vad man måste gå upp på vardagen. Jag var riktigt trött och sov till halv elva i lördags, vaknade först när åskan gick som värst. Även om det var dåligt väder så passade vi på att fixa i trädgården på eftermiddagen och vi fick äntligen klippt den stora häcken utmed vägen som har fått växa vilt i två år nu. Viola passade på att åka på sin Bobby Car samt att käka jord.


Redan på kvällen i lördags så anade jag lite snuva hos Viola, men annars verkade hon pigg. Men när hon vaknade idag så var hon ganska nysig och snuvig redan på morgonen och tyvärr så har det blivit värre nu på kvällen med lite feber också. Hon har varit ganska ynklig idag och när jag stog i duschen så ramlade hon och slog i bakhuvudet i golvet. Pappa tröstade genom att sätta ett plåster i pannan =) Vi läser nämligen boken 'Bäbis dansar' och där får bäbisen massa plåser över hela kroppen för att göra han glad efter att han snubblat på ett grytlock. Så ett plåster i pannan funkar utmärkt för att ta bort smärtan i bakhuvudet!


Imorgon blir det att hålla Viola hemma från dagis. Och eftersom jag har ett nytt jobb har Joacim lovat mig att ta VAB i början. Dessvärre så har han det ganska körigt på jobbet just nu så det passar inte särskilt bra att vara hemma, men det är bara att vänja sig, det kommer ju bli en hel del VAB i framtiden. Det mest spännande blir att han också får ta allt springande på natten (för det brukar bli ganska mycket när Viola är sjuk) vilket han aldrig gjort innan. Men jag vet ju att Joacim är en toppenpappa så det ska nog gå bra det här.

Stora tjejen

2011-08-20 @ 20:21:02
I fredags så hade Viola sin första riktiga dag på dagis. Det kändes ganska jobbigt på vägen dit, men jag bestämde mig för att vara positiv och pratade med Viola om hur roligt hon skulle ha det på dagis alldeles själv. När vi kom dit så gick Viola glatt in i dörren, men när sedan en utav fröknarna kom och pratade till henne med extremt tillgjord röst så blev Viola jätterädd och sprang emot mig och kramade mitt ben jättehårt. Allt hon ville var att komma upp i min famn, men istället så tog fröken henne väldigt snabbt ifrån mig vilket bara gjorde henne ännu mera ledsen. Själv så kände jag mig väldigt sårad att fröken hade varit så snabb och tog henne. Jag menar de har ju pratat så mycket om hur barnet ska känna sig bekväm osv... Jag kunde riktigt känna hur tårarna kom inom mig så jag vinkade bara till Viola och gick därifrån. Jag kunde inte ens säga hej då eftersom jag visste att min röst inte skulle hålla =( När jag kom runt hörnet tittade jag in i fönstret och då satt Viola i knät på fröken med en sin napp i munnen och såg lite bortkommen ut, men hon grät i varje fall inte.

Pust, det var fem långa timmar innan jag fick hämta henne igen. Det gick nog inte en minut utan att jag tänkte på henne, vad hon gjorde och om hon hade det bra. När jag äntligen kunde hämta henne så var hon inte ens noga med att komma till mig, utan hon satt hos fröken och gosade med sin fleecetröja. Men efter några sekunder så var hon väldigt ivrig att visa mig några spännande leksaker. Fröknarna sa att hon inte hade varit ledsen mer än när jag lämna och att hon hade lekt jättebra med de andra nya barnen. Hon hade inte ätit så bra, men det var höstsallad så det var inte så konstigt. Kände mig så stolt över min älskling, hon är stora tjejen nu!

Idag så har vi busat hela dagen. Vi har även passat på att fixa iordning i trädgården, så som att rensa i grönsakslandet och under häcken. Sen så har Viola hjälpt till att laga mat idag. Hon brukar ju vara med, men idag så fick hon göra det mesta själv. Jag var lite nervös när hon skulle röra i pannkakssmeten, men det gick riktigt bra och det hamnade inte så värst mycket på bänken =) Sen så har hon även passat på att leka robot/monster med en kastrull på huvudet...man kan inte klaga på hennes fantasi i varje fall!

Inskolning på förskolan

2011-08-18 @ 20:29:58
Denna vecka så har det varit inskolning för Viola på förskolan. På andra förskolor så brukar det vara inskolning i ca två veckor, men på Violas förskola så kör de en tre-dagars intensivmetod. I teorin innebär det att fröknarna inte tar barnet ifrån föräldern utan att barnet blir bekväm och själv söker kontakt med dem. Än så länge har väl det gått sådär med kontaktsökandet... 

Första dagen så var hon ganska modig och gick iväg ifrån mig samt kollade på lite nya leksaker och så, men de sista två dagarna så har hon varit som ett plåster på mig. Fast när vi äter och leker ute på gården så går det mycket bättre! Viola har även somnat jättebra i vagnen (för de sover utomhus i sina vagnar) utan att jag varit med. Medans hon har sovit så har jag fått åka hem och när jag kommit tillbaka så har hon varit vaken. Igår så lekte hon med en bondgård när jag kom och idag så blev hon buren utav en av fröknarna. Känns riktigt skönt att hon inte varit rädd eller ledsen när någon annan tagit henne, speciellt efter att ha vaknat på ett nytt ställe.

Fast i morgon så ska jag lämna henne på riktigt för första gången. Känns väldigt läskigt, men den största rädslan är nog för att hon ska bli ledsen (och jag med för den delen). Men jag får helt enkelt stålsätta mig och visa mig stark för Violas skull. Och om det skulle behövas får jag väl gråta en skvätt när jag kommer till bilen ;-) Som tur är så ska hon bara vara där en kort dag 9-14, så tiden går nog fort!

Det är ju ganska krångligt tycker jag att veta vad man ska ha med för kläder till förskolan. Det måste ju både finnas alternativ för varmt, kallt och regning väder. Hemma så tänker man ju inte på hur mycket man tar på henne (det vet man ju bara), men jag blir av någon anledning väldigt osäker på förskolan. Så det blir att jag tittar på vad fröknarna tar på de andra barnen, hahaha. En sak som jag i varje fall är säker på är att jag nu hittat ett par kanonbra vinterkängor till Viola. Köpte dom billigt på blocket, men de är så gott som oanvända, perfekt!

Trädgårdsarbete

2011-08-14 @ 20:09:06
Idag så har vi pysslat i trädgården mest hela dagen. Joacim har bytt brädor och fixat på balkongen (sista delen av huset som inte är klart) medans jag och Viola har klippt häcken. Det var väldigt smidigt för efter att jag klippt klart så hjälpte Viola mig att städa upp alla kvistar. Sen så lekte hon lite själv också med sin skottkärra och lastade sten och annat skräp hon hittade. Viola passade även på att leka tebjudning, men jag var inte bjuden. Utan hon satt och serverade en kaffekopp med jord till hallonbusken!

I veckan så har vi även lagt in gurka. Det slog det mig då att vi även gjorde detta för ett år sedan, och om man jämför bilderna så ser man ju verkligen att hon har växt. Detta kanske får bli den perfekta bilden som man kan jämnföra år efter år =)


Eftersom Viola är ganska dålig på att äta frukost så har jag nu testat lite olika grejer för att se om hon tycker om något extra mycket. För morgongröt har hon ju inte velat ha på flera månader, inte heller "riktig" gröt vill hon ha. Så de senaste har varit att äta någon sockrig barnyoghurt (jag hade ju helst sett att hon bara äter naturell yoghurt, men har nu gett med mig lite). Det mest populära har dock blivit musli utan något till, som hon av en ren slump fick upp ögonen för när hennes kusiner var här och lekte förra gången. Isak och Neo ville nämligen leka katt, så mormor gav dom lite torrisar (musli) som de åt, och det tyckte Viola såg så spännande ut att hon också smakade. Och sen dess så har hon så fort hon ser påsen med musli blivit lite lätt galen och ivrig. Och häromdagen när jag kom ut i köket satt den lilla damen på en stol och åt från muslin som hon så fint hade hällt ut på bordet. Lite väl stor portion om jag får säga vad jag tycker!

Nu får det vara slut på springandet

2011-08-13 @ 13:36:11
Ja det där med nattsömn är ju ett spännande ämne. När det gäller Viola så är hon nog en periodare. Att få henne att somna är inga problem, utan efter en kort kvällsrutin så är det bara att lägga henne i sängen och gå ut ur rummet. Kvällsrutinen består av att läsa några böcker, för tillfället är boken 'Vad gör Pop och Mio nu' hennes absoluta favorit, sen så är det välling följt av tandborstning och sen sängen. Innan jag går ut ger jag henne en slängkyss och vinkar hejdå, då brukar hon vinka tillbaka och antingen fnissa lite eller säga hejdå till mig =) Vi har ju alltid varit välsignade med att få sova ganska länge på morgonen, vilket jag uppskattar väldigt mycket!

Men det är ju just nattsömnen som det är lite sämre med. Vissa perioder så behöver jag knappt gå in alls på nätterna, mendans andra perioder är ganska slitsamma och det blir knappt mer än 30 minuters sammanhängane sömn...fast oftast så är det väl något mellanting med några rundor in till henne per natt. Så jag och Joacim har nu bestämt att detta måste få ett slut! För nu när jag ska tillbaka till jobbet så funkar det ju inte att jag ska hålla på att springa på nätterna och knappt få någon sömn själv! Så de senaste två nätterna så har Viola fått gråta i ca 5 minuter innan jag går in. Fast när man hör henne ropa MAMMA så gör det allt ont i mammahjärtat att vänta. Resultatet har varit ganska bra, bara varit inne två gånger per natt. Fast detta har resulterat i att Viola konstigt nog är superpigg på morgonen. Igår gick vi upp halv sju (väldigt sällan vi går upp innan åtta annars) och idag vid halv åtta.

Idag på förmiddagen så har jag och Viola varit och lekt på en ny lekplats där vi inte varit förut. Det fanns en jättelång rutchkana som vi åkte tillsammans och eftersom jag hade mina träningsbyxor på mig så fick vi jättebra glid och dundrade ner för kanan likt två kanonkulor. Behöver jag tillägga att vi båda flög av och landade i sanden!? Hahaha, hoppas ingen såg oss =) Nu i eftermiddag så blir det grillkalas hos gammelfarmor Margit, ska bli trevligt.

Tiden går...

2011-08-10 @ 20:34:46
Ja, nu går mammaledigheten mot sitt slut... Känns väldigt sorgligt, men Viola är ju helt klart en stor tjej nu som kommer att må jättebra av att gå på dagis. Om man tänker tillbaka på hur vår tid tillsamman varit så började ju allt väldigt lugnt och dagarna bestod mest utav att bara titta på Viola och njuta av de små signaler hon skickade ut. Allt efter som tiden gått så har hon blivit mer och mer självständig och kräver nu väldigt mycket lek, bus och stimulans. Jag är så otroligt tacksam för att jag fått möjligheten att vara hemma så här länge med min underbara dotter! Jag har nu (efter viss ångest) accepterat att hon är redo för att gå på dagis, och jag hoppas bara att hon inte kommer känna sig ensam då hon får långa dagar ifrån oss.



Så för att förbereda inför dagisstarten så har jag och Viola varit på stan idag och tittat på en ryggsäck till henne. Vi hittade en jättefin och billig på Märkesoutleten som passade perfekt. Efter det så åkte vi och hämtade en ny snuttefil som jag hade beställt från Frans & Friends som Viola ska ha bara på dagis, så hon sover gott. Tidigare har jag även beställt namnnappar som är perfekta till dagis för att minska risken att något annat barn får Violas napp.



De senaste dagarna så har Viola kommit på att man kan få plats med två nappar i munnen, hihi. Hela eftermiddagen idag så har vi varit ute i trädgården och jag passade på att skörda några av mina löka som nu var riktigt stora. Jag hängde upp dom ute för att torka, men med allt detta regn så är jag tveksam. Blir nog att jag får ta in dom istället, men vi får se.

Besök av mormor och morfar

2011-08-07 @ 14:30:34
I onsdags så kom mormor och morfar på besök, men även brorsan med familj kom över dagen och hälsade på. Vädret var inte helt hundra, men vi åkte till stranden ändå för att bada och leka. Viola tyckte mest om att sitta vid vattenkanten och gräva, mendans kusinen Neo hoppade från bryggan ner i vattnet gång på gång. Äldsta kusinen Isak nöjde sig med att sitta på filten uppe på stranden. Efter lite bad blev det glass för allihopa, men Viola åt lite för långsamt så hon fick glass över hela kroppen.

I början av sommaren så köpte jag en ny soldräkt till Viola, men jag tror hon hann använda den en gång innan den nu varit spårlöst försvunnen hela sommaren. Men av en ren slump så lekte Viola med pappas strumplåda härom dagen...och där låg den! Tror minsann att det är Viola som gömt den där, hon är ju bra på sånt =) Så nu kunde hon äntligen använda soldräkten igen, men hon hade även på sig sin nya baddräkt som hon var sååå söt i.


Mormor och morfar stannade hos oss i två nätter, så på torsdagen så blev det lite mer aktiviteter. På förmiddagen passade vi på att bada vid Hedgärdessjön. Det var riktigt skönt i vattnet och det var lite tråkigt att behöva åka hem. Men Viola var ju tvungen att äta och sova, för på eftermiddagen så åkte vi och kollande på lite olika loppis, men passade även på att göra ett besök på Kvarnen i Hyssna. Vi fikade var sin pajbit och Viola fick en muffins som hon smakade en liten bit på. 


Efter lite påtryckningar från min pappa så blev det även en löptur på kvällen vid Hedgärdessjön. Smarta som vi är så hade vi även med oss badkläder, så när vi hade sprungit klart så gick vi ner till sjön och kastade oss i vattnet...underbart! Ett perfekt avslut på kvällen =)

På fredagen blev det en tripp till Gekås och på vägen dit blev det ett lunchstopp på Mandy's Diner i Älvsered. Fick köpt ett par överdragsbyxor till Viola och även ett par "dagisvantar" (regntåliga). Själv fick jag köpt en del tröjor vilket verkligen var behövligt. En annan sak som hände på Gekås var att Viola ramlade ur kundvagnen. Detta skedde precis i samma stund som jag och mamma pratar om att hon snart är så lång att hon kan tippa ur när hon står och lutar sig ut ur vagnen. Som tur va så höll jag henne i en arm när hon tippade över kanten så jag hann fånga henne innan hon hamnade på golvet. Tyvärr råkade jag riva henne med min ring så hon började blöda lite från hakan. Hon blev väldigt ledsen, men det var nog mest för att hon blev rädd.


Tack mor och far för tre supertrevliga dagar, det måste vi göra om!