Julen

2010-12-29 @ 15:40:06

Oj så mycket som har hänt sen senaste inlägget. Strax innan jul så drabbades hela familjen av vinterkräksjukan, men vi kämpade på och orkade åka iväg till Violas mormor och morfar för att fira jul där. Innan vi åkte så hjälpte Viola sin pappa att slå in den sista julklappen. Sen så var det dags att packa in i bilen som precis svalde all packning.




När vi kom fram till mormor och morfar så hade Viola fått lite feber som varade tills vi åkte hem igen. Tråkigt att ha feber på sin första jul, men Viola orkade ju vara med lite ändå. Hon fick en massa presenter och favoriten just nu är nog musikinstrumenten. 




Viola testar kusin Neos pippi-peruk, tror att hon skulle passa bra i rött hår!


Det måste varit på grund av sjukdomen som Viola somande på pappas mage. Joacim här länge längtat efter att få Viola att somna med honom i soffan och nu fick han njuta i hela 45 minuter innan hon vaknade.


När vi kom hem så monterade vi ihop Violas nya gåvagn. Första dagen så förstog hon inte riktigt vad den var till för, men nu så går hon flera meter med hjälp av den! Det dröjer nog inte länge nu tills hon går själv.

Tidiga julklappar

2010-12-20 @ 11:09:42

I lördags så bar det av till Borås för att inhandla de sista julklapparna. Konstigt nog så blev det inte så mycket julklappar som vi hade tänkt så jag får nog göra ett race i veckan också. Fick i varje fall köpt ett par nya byxor till mig själv vilket var på tiden.

Mitt under julhandeln så bevittnade vi ett snatteri. Vi gick förbi Kicks-butiken precis när en äldre man rusar ut ur affären och putter omkull några hyllor. Personalen sprang efter och ropade, men ingen reagerade så han kom undan. Efter detta så fick jag en olustig känsla i bröstet...som mamma har jag märkt att man är lite känsligare. Mina tankar vandarde iväg och tänkte på hur jag skulle reagerat om det varit ett rån eller liknande. Fast det är ju ingen vits att tänka så för det mår man ju inte bra av. Efter detta så fikade vi lite, men det var svårt att få i Viola mat då hon var mer intresserad av alla andra barn som satt runt omkring oss.

Viola som satt i vagnen typ hela dagen var jätteduktig och gnällde inte en enda gång. Och när vi kom hem så var det egenligen läggdags för henne, men hon fick leka lite först för att göra av med lite energi.

På söndagen så vakande dotter tidigare än vanligt, säkerligen på grund av att hon inte gjorde så mycket dagen innan. Efter frukost så åkte mannen och hjälpte sin brorsa att lägga golv medans jag och Viola städade här hemma. Sen så fick Viola smaka på ett smörgåsrån för fösta gången vilket var riktigt populärt!



Sen så har ju Viola blivit kär i dammsugaren. Så när jag dammsuger så kryper hon efter och klättrar upp på den så att det blåser i hennes ansikte. Det tycker hon är jättekul!



Efter städningen så kom Violas farmor och farfar samt gammelfarmor på besök. De hade med sig julklappar och Viola öppnade några på en gång. Vi bjöd på lite hembakat i form av lussebullar och mjuk pepparkaka, men vi mumsade även på munkar som gästerna hade med sig. Efter fikat så åkte de vidare till Violas kusiner för att ge dem julklappar och vi åkte och handlade lite mat. Kvällen spenderades framför TV:n med en mysig julfilm som vi spelade in tidigare på dagen.



Evigt sjuka

2010-12-17 @ 15:44:11

Igår var vi och hälsade på kusinerna Kevin och Riley. Viola tycker alltid det är roligt att hälsa på dom då hon kan låna äldre kusinens leksaker. Den här gången så var det leksaksspisen med grytor och skedar som var roligast, men Kevin tyckte hon hade lite för kul så han tog tillbaka allting efter ett tag. Efter lekdejten så var Viola helt slut så hon somnade direkt när jag satte henne i bilen.

På eftermiddagen så lekte Viola med en sladd och det tyckte Birgit var superskoj som också var med och lattjade.


Idag så har vi inte gjort så mycket mer än att vara på vårdcentralen med min onda hals. Då det nästan var dags för Viola att sova så var hon lite mysig och lutade sig mot mig när jag blev undersökt. Läkaren frågade om hon hade lite feber, men jag svarade att hon nog bara var trött. Fast när vi kom hem och Viola sovit sin lilla "frukostsov" så var det något som inte var riktgit bra med snuttan. Hon ville inte äta särskilt mycket och hon ville inte leka på golvet utan ville bara mysa i min famn. Kände på henne och hon kändes faktiskt varm...kanske lite feber på gång? Hoppas det går över tills imorgon för då blir det julklappshandling i Borås!

Avslutning i valen

2010-12-15 @ 21:11:24

Idag var det avslutning på badet för Viola. Eftersom det snart är jul så var det även lite nya aktiviterter i vattnet så som dans runt granen då vi sjöng små grodorna. Som avslutningspresent fick Viola en haj, egentligen skulle det vara en val (vilket var den kurs hon precis avslutat), men den badfiguren var slut hos leverantören. Det var likadant när hon var klar med första badkursen, då hon fick en bläckfisk istället för en pelikan. Efter badet så var det lite mys för oss föräldrar i jacuzzin där det serverades lättare tilltugg. Viola fick hänga med ner i bubbelbadet, men hon verkade inte bry sig om alla bubblor som virvlade runt omkring henne. Efter ett tag så blev jag så varm att jag gick upp med Viola sittandes på armen. Plötsligt ser jag små små blå korn på min arm. Ganska snart inser jag att Viola har bajsat lite! Tittar i badbyxan, men där finns ingen korv som tur är, men en massa små blåbärsfrön flyter det omkring i den kvarvarande vätskan... Säger till de andra mammorna som fortfranade sitter i badet att Viola har lagt en blöt fis, men ingen tyckte det var så farligt så de satt kvar ett tag till. Hihi, det är så typiskt föräldrar, man skulle då aldrig suttit kvar om ett barn bajsade i poolen innan man själv fick barn. Men som förälder kan man inte vara kräkmagad direkt!



På eftermiddagen så åkte vi och hämtade våra fina julkort som vi fixade till på datorn igår. Jag blev väldigt nöjd och har redan lagt dem i kuvert och skrivit adresser på. Resten av dagen har spenderats till att slå in julklappar och öppnat julkalendrar som vi har tre stycken.

Julmys

2010-12-14 @ 20:50:40

På förmiddagen så var vi på öppna förskolan där nästan alla andra barn var utklädda till pepparkaksgubbar eller tomtar. Viola stack ut då hon var klädd i lila- och svartradigt! Andra saker som gjorde att hon stod ut från alla barn var det att hon under babyrytmiken kröp fram till fröknarna och tittade på dom, medan alla andra barn satt snällt hos sina föräldrar. Hon ville även pilla på deras CD-spelare, men då fick jag gå fram och hämta henne. Jag tyckte det var väldigt kul att se att hon var så orädd och vågade krypa ifrån mig på det sättet.

Resten av dagen spenderade vi med att pynta här hemma. Jag har varit ganska seg och inte riktigt kommit mig för att julfixa, men idag så tog jag mig äntligen i kragen. Vi tog fram alla tomtar och placerade runt om i hela huset, sen så pyntade vi lite extra med glitter på några hyllor. Spelade även bra julmusik för att få lite mer känsla och så bakade jag en mjuk pepparkaka vilket gjorde att hela huset doftade underbart.



Jag har i flera månader nu tänkt fixa några fina julkort på vår lilla famlij, men inte heller där kommit till skott. Eftersom det snart är jul så har jag börjat få lite lätt panik nu och de senaste dagarna så har kameran gått varm här hemma. Sen idag så fick vi äntligen till några bra kort, så imorgon kan jag hämta ut dom!



Viola har blivit fixerad utav te. Varje frukost så vill hon smaka på mitt Lipton yellow label och när jag är klar kan hon ibland lyckas sno min tepåse som hon då sitter och suger på.

Julkaka och Liseberg jul

2010-12-12 @ 22:13:16

I fredags så var det dags för Viola att få sin första julkaka, denna inhemska tradition som är väldigt viktig att föra vidare. Vi hade också gjort var sin julkaka till Violas kusiner som jag tror de blev nöjda med. Viola tyckte verkligen det var roligt med paket och hon försökte riva av pappret på dom. Hon fick en fin hund som man kan dra i ett snöre och som piper lite då, samt en bok om en liten katt. Efter julkaksutdelningen så fick Viola leka och hon kröp omkring i alla rum och busade. Hon gillade speciellt kusinens musikinstrument som hon gjorde musik med. Utan problem orkade hon vara uppe till lite efter åtta, sen blev hon lite pimpig så vi gav välling och hon somande utan större problem i en resesäng.




Söndagen började underbart då hela familjen hade en mysstund i sängen innan vi gick upp. Viola bara myste och rullade omkring medans vi slumrade ett tag till, sen så åt hon lite välling i sängen medans vi kollade på julkalendern i datorn. Efter frukost var det dags att fixa iordning för att åka till Liseberg jul där vi hade bokat julbord. Det blev buffén på huvudrestaurangen och allt smakade väldigt bra. Det var nog första gången jag åt precis lagom mycket. Fast Viola överraskade oss alla genom att vräka i sig mat. Det började med vörtbröd, sen fick hon smaka på lite kokt lax och potatis. Efter det så åt hon en halv burk mat, vilket är otroligt ovanligt, utan att protestera en enda gång och utan att pilla och gegga runt i maten! Sen så fick hon även testa lite efterrätt, det första blev ris á la malta med saftsås, men det tyckte hon va sådär, kanske var hon redan mätt? När vi vuxna tog efterrätt så råkade Viola få tag på en knäck. Jag lät henne smaka lite och hon blev minst sagt förtjust. Sen så fick hon smaka lite på polkagris och det blev hon besatt av...hon började gråta när vi tog det ifrån henne!




Efter julbordet så åkte vi farfarsbilarna, något som Joacim fantiserat om sen Viola föddes. Både jag och Joacim skrattade hela turen, det var jättekul fast Viola förstod nog inte riktigt, men det var nog kul för henne också. Efter det så ville Joacim köpa det obligatoriska rökta renköttet och jag spelade på diverse chokladhjul utan större framgång. Tyvärr missade Viola det mesta då hon somnade strax efter bilturen och hon sov nästan tills vi åkte hem. Efter ett tag så blev det väldigt kallt, även om vi hade långkalsonger, så vi drack lite varm choklad och passade på att värma oss vid en brasa. Innan vi åkte hem så lyssnade vi även på Peter Jöback som sjöng lite julsånger, vilket var riktigt trevligt!






Sovtider förändras

2010-12-08 @ 21:06:59

Veckan har sett ut som vanligt ungefär, med storhandling på måndagen, ett besök på öppna förskolan i tisdags och babysim idag. Utöver det så har det hänt lite saker i Violas liv. Hon har bestämt sig för att hon inte vill sova så mycket längre, bara ett tillfälle nu på dagen. Detta känns så konstigt eftersom det var ganka nyss som hon tog bort sin tredje sovstund. Hmm, antar att detta bara är nästa steg bort från spädbarnstiden.

Tycker nästan att hon växer upp för fort nu, jag hinner knappt med att ta in allt hon gör för det går så fort. En annan rolig grej hon fått för sig är att så fort hon ser en av katterna så går hennes röst upp i falsett. Hon älskar verkligen katterna, hon blir så glad när de är i närheten!



Eftersom Viola kryper omkring så bra nu så brukar jag låta henne röja fritt. Så idag när hon varit och lekt på toaletten och kommer utkrypande till mig så har hon min BH som knäunderlägg. Såg så otroligt roligt ut så jag snabbade mig med kameran och tog en bild!

Köttfärssås och spagetti

2010-12-08 @ 20:44:09

I steget mot grövre konsistens på Violas mat har jag nu testat att göra köttfårssås och spagetti:

1,5msk lök
2hg blandfärs
1dl morot
1dl palsternacka
nästan 1 burk krossade tomater
vitpeppar
basilika/timjan/oregano

Steker lök och färs på medelvärme utan att det tar färg. Tillsätter grönsaker och kryddor och steker ytterliggare några minuter. Häller i krossade tomater och låter koka 20 minuter till. Kokar under tiden 1dl risoni-pasta.

Gör även en ostsås till för att få köttfärssåsen mer krämig, som jag blandar i när allt är klart tillsammans med pastan:

1msk smör
1msk mjöl
nästan 1dl mjölk
1dl riven ost


Grillkalas

2010-12-05 @ 21:32:31

Nu har Viola lärt sig att ställa sig upp och bara därför så vill hon göra det HELA tiden. Detta har gett oss lite problem vid nattning då hon istället för att somna drar sig upp till stående i sängen. Sen står hon där och smågråter tills någon kommer in och lägger henne igen. Sen så börjar det om igen... Är det så här det ska vara vid nattning nu i fortsättningen? Får ta det som en trevlig utmaning =)

Annars så har helgen bjudit på julklappshandling i Borås och kalas hos Violas farfar. På kalaset så invigde vi farfars nya utegrill som vi grillade korv på och Viola åkte även lite pulka. Det var riktigt trevligt att vara ute och mysa i snön. Viola blev lite uttråkad det sista så vi gick in och lekte med lego istället.




Vi har även pyntat lite mer här hemma denna helgen, blev ju nästan inget sånt gjort förra helgen. Viola tyckte det var jättekul att leka med mitt julgranspynt som också kom med ner från vinden. Min fina pelikan har numera endast ett ben, behöver jag säga mer? Tyvärr så blev det inget julbak, men det kanske är bra för då kan man inte äta upp det heller...

Sen så har jag börjar introducera grövre mat också till Viola, känner att jag varit lite för mesig med maten förut. Det har gått jättebra, speciellt när pappa matar. Jag lagade potatis-, morot- och palsternackamos med torsk, citron och gröna ärtor. De gröna ärtorna passerade hela...hihihi. Sen så älskar hon ju klementiner och det räcker att jag delar en klyfta på tre så kan hon äta dem nu.




Gjorde även ett storkok efterrätt idag: päron/kiwi/banan. Får se hur hon tycker det smakar imorgon.

Hon är tillbaks!

2010-12-02 @ 21:39:52

Idag så har vi varit på öppet hus i församlingshemmet igen. Trots att jag var sen iväg dit så var vi näst först. Fick kontakt med lite fler mammor idag och Viola lekte med en annan liten tjej som bara var några månader äldre än henne vilket var roligt att se. Det var även pepparkaksbakning, men det skippade vi och lät de lite äldre barnen fixa det. Efter mycket lek så åkte vi hem, men vi tog några omvägar och ropade på Birgit. Viola somnade i bilen så det var bara för mig att ta henne ur bilbarnstolen och lägga henne i sängen när vi kom hem. Sen så gjorde jag iordning hennes lunch som blev potatis med majs och ägg. Kanske låter som en konstig kombination, men det gick ner utan problem.

Mitt under min matlagning så ville Dolf gå ut, men bara några sekunder efter att jag släppt ut honom så krafsade han på altandörren och ville in igen. När jag kollade i fönstret så tyckte jag han såg så annorlunda ut, och insåg då att det är BIRGIT som kommit hem!! Jag blev jätteivrig och sprang till dörren och öppnade, men Birgit hade ingen bråska att komma in utan lunkade som vanligt in lite lojt. Hon verkade knappt glad att vara hemma utan drack lite vatten och åt lite torrisar innan hon gick upp och la sig i sin favorit stol. Fast när jag gick efter henne och klappade på henne så började hon kurra och hoppade upp i mitt knä och vi bara myste av varandra.



På kvällen så åkte jag och Viola och köpte lite onödigt julpynt samt lyxmat till Birgit som jag hade tänkt att jag skulle göra för att fira att hon kom tillbaka. Blev en sheba med oxkött som såg god ut, men när jag serverade den till henne så luktade hon bara på den och jamade efter annan mat. Hankatterna blev överlyckliga och åt upp allt istället. Bra att någon blev glad i varje fall!

Birgit?

2010-12-01 @ 21:46:22

Birgit kom aldrig in igår så jag gick på en kvällsrunda vid elva och ropade, men hon kom inte. Var nere mitt i natten och ropade, men ingen Birgit då heller. Sov lite oroligt och så fort jag vaknade så skyndade jag mig för att se om hon kommit hem, men icke då... Hela dagen så har jag kollat i fönstren efter henne, men utan resultat. Jag har en sån jobbig känsla i bröstet som om något hemskt har hänt. Så fort Joacim kom hem så gick jag ut i kylan och letade och ropade, men tyvärr utan resultat. Jag hoppas verkligen att det är någon vänlig själ som tagit hand om henne och som sätter ut en annons så jag kan få tillbaka Birgit.



Lite roligt har ju jag och Viola haft också även om mina tankar mest kretsat runt Birgit. På förmiddagen så var vi på badet och Viola simmade med ett par armkuddar helt själv. Sen så pratade/ropade hon så högt att hon gjorde alla andra barn lite förvånade. Sen på eftermiddagen så ställde hon sig upp själv för första gången. Tyvärr missade jag precis när hon gjorde det, men fick några fina kort när hon väl stog där.