Julafton

2011-12-26 @ 20:31:52
Julafton började lugnt med lite morgonmys i sängen med Viola. Efter vällingen så gick vi alla ner till vardagsrummet där vi dagen innan hade monterat ihop Violas julklapp, ett IKEA-barnkök. Hon blev jätteglad när hon fick se det och studsade på stället av lycka! Hon började genast laga mat och lät oss smaka på det hon gjort.



Efter frukost så åkte vi till farmor och farfar för att äta julmat och fira julafton. Där fanns också farbror Richard med familj samt gammelfarmor och gammelmormor, så vi blev ganska många. Efter maten och Kalle Anka så kom tomten på besök. Vi stog i fönstret och tittade efter honom och alla barnen var väldigt exalterade, men så fort Viola såg tomtens lyckta så blev hon jätterädd. Hon tryckte in sin näsa i min kind och bara sniffade på mig för att lugna sig. När tomten sen kom in så blev hon ännu räddare och klängde sig fast i mig för glatta livet. Fast jag kan förstå henne, för tomten såg ganska läskig ut!


En annan toppenpresent blev dockan från farmor och farfar, vilket också firades med en liten dans av lycka. Det är så roligt att se hur glad Viola blir och hur roligt hon tycker det är med julen.



För andra året i rad så har jag haft oturen att drabbas av magsjuka på jul. Så redan natten efter julafton så blev jag dålig och låg i sängen/soffan hela dagen och halvsov...jobbigt värre. Som tur är så gick det över på en dag, men nu är det Joacim som är sjuk istället. Det är så typisk, vi som skulle åka till mormor och morfar för att fira lite jul och nu måste vi skjuta upp det några dagar vilket är jättetråkigt =( Förhoppningsvis så kommer vi iväg imorgon om Joacim känner sig bättre. Så jag och Viola packade väskan idag så vi kan åka direkt på morgonen i så fall. Viola tyckte att det var så roligt med väskan så hon vägrade gå ur den och insisterade på att dricka sin välling i den innan hon gick och lade sig.

Julstök och höstblåsor

2011-12-21 @ 21:39:51
Julkänslan hade inte riktigt infunnit sig i helgen så för att göra det lite julfint här hemma så bestämde jag att vi skulle ta fram granen. I vanliga fall så brukar vi alltid klä granen dagen innan julafton, men det var väldigt trevligt att få fram den tidigare! Viola blev nyfiken och ville genast hjälpa till. Allt började bra, men ganska snart så tog busigheten över och det blev lite krossat glas lite här och var... Slutresultatet blev ändå väldigt lyckat, men tyvärr så kommer ju aldrig granen riktigt till sin rätt på foto.

Då har Viola fått ytterliggare en barnsjukdom, nämligen höstblåsor. Det har varit så otroligt mycket sjukdomar på dagis nu det senaste, lycklitvis så slapp vi vattkopporna då Viola hade det redan i somras. Jag upptäckte några små prickar på hennes fot för någon vecka sen, men tänkte inte så mycket på det. Sen så frågade jag på dagis hur höstblåsor ser ut och då sa de att de hade misstänkt att det är det som Viola hade på foten. Många av hennes dagiskompisar som var smittade var hemma med feber och var riktigt risiga. Fast Viola var precis som vanligt. Men för några dagar sen så började hon dregla något otroligt och peta sig i munnen samt att hon har varit ganska ledsen. Först misstänkte jag mera tänder, men när jag tittade ordenligt i munnen idag så hade det kommit blåsor i mungipan och några på tungan. Stackars älsklingen, hon hade bara ätit några få riskorn och 1/4 päron på dagis. Gör antagligen ont i munnen och halsen. Lyckligtvis så gick fiskgratäng ner och självklart vällingen också!
Av någon konstig anledning så blir det nästan alltid en matbild med varje vecka på bloggen. Denna vecka är ett bevis för Violas senaste smakupplevelse...fefferoni! Hon kan äta hur många som helst, så vi måste ta bort burken för att hon ska sluta äta. Udda tös jag har =)

Julkaksutdelning och Luciafirande

2011-12-13 @ 20:35:02
Då var det det återligen dags för den årliga julkaksutdelningen! I fredags så kom Violas farbror Richard med familj hit och de hade med sig en julkaka till Viola som blev väldigt uppskattad. Även farmor och farfar var med och firade vilket var riktigt kul. Vi bjöd på burgundisk gryta med ris, och efter maten så var det dags för barnen att få smaka på godiset. Viola petade i sig massor av marsmallows innan hon och sin kusin Riley fick sockerchock och sprang runt runt i huset med varsin barnvagn och kagade varann. Alla vi vuxna satt och hejade på medans de spexade loss. Roligt att kusinerna kan leka tillsammans!


I lördags så kom Violas mormor och morfar på besök. På förmiddagen så var jag och Viola och julpysslade på biblioteket. Efter det så åkte vi till Mc Donalds där mormor och morfar redan väntade. Som vanligt så åt Viola nästan bara strips, men hon lyckades även få några få tuggor hamburgare i sig innan hon blev mätt. På kvällen så åkte jag och Joacim på fest hos några kompisar medans Viola stannade hemma med mormor och morfar. Det var faktiskt första gången som de skulle lägga henne helt själva, men allt hade gått jättebra (men det vissdte jag redan)! 

Det går inte lämna Viola själv innan hon hittar på något bus... I måndags så skulle vi göra pannbiff, men som tur var så hann jag aldrig börja blanda ihop allt innan hon hade satt bunken på huvudet =)


Igår så var det dags för vårat alldeles första luciafirande på dagis. Vi hade fått order om att smyga in genom en bakdörr för att barnen inte skulle se oss. När alla föräldrar var på plats så kom barnen in, men när det var dags för de mindre barnen (däribland Viola) så blev det stopp. Så fröknarna fick leda in dem en och en och visa dem vart deras föräldrar var. Det var ganska lustigt att få se hur Viola betedde sig innan hon så oss. Hon var så försiktig och eftertänksam. När hon sedan såg oss så blev hon glad, men hon sa inte mycket. Efter en liten sångstund och fika så åkte vi hem och bakade lussekatter. Och dom blev riktigt goda om jag får säga det själv!

Julpyssel med pepparkakshus

2011-12-04 @ 20:45:17
Då så har vi gått in i december månad vilket betyder att det snart är jul! Planen för i år är att pyssla och julmysa så mycket vi bara hinner med. För detta året är ju faktiskt första julen som Viola verkligen kan vara delaktig i allt pyssel då hon blivit stor nog att förstå. Jag själv har sysslat med lite pyssel på egen hand då jag fixat iordning en adventskalender till Viola, med småsaker som jag köpt på mig under några månader. Nu så har Viola öppnat de fyra första paketen och då har hon fått: toffsar, russin, en hårborste och ballonger. Nu när jag skriver det inser jag ju att det låter som väldigt tråkiga saker, men Viola har varit väldigt glad över sina presenter. Och själva idén är väl egentligen inte att det ska vara så dyra saker utan enklare grejer. Viola har fått många kalendrar i år; mumin, brandkårens, TV-kalendern och dessvärre fick hon en chokladkalender när vi var på pizzerian. Fast den har jag tänkt att lägga beslag på =)


Idag så var det dags för första julpysslet vilket fick bli att bygga ett pepparkakshus. Jag fick den farliga uppgiften att klistra ihop huset med smält socker, vilket gick riktigt bra. Viola var självklart med och övervakade hela proceduren. Sen var det dags att pynta huset. Jag fick kleta på kristyren medans Viola och Joacim tryckte på Never stops och skumgodisar. Det hela började bra, men övergick ganska snabbt till att Viola åt mer än vad hon satte på huset! När allt var klart så strödde vi lite kokos på huset så det skulle se ut som snö, men det blev väl sådär.


Nu står huset på säkert avstånd från Viola och ser alldeles fantastiskt ut! Ska bli spännande att se hur länge det får stå innan hon lyckas komma åt huset och äta upp det...