Dagens lunch

2013-08-29 @ 12:35:57
Idag fick Malte testa en ny maträtt. Det blev potatis, morötter, blomkål och lax. Smaksatte med persilja, vitpeppar, grädde och smör. Fick bra betyg :-)




Rutiner och leklust

2013-08-28 @ 20:23:52
Det är mycket som händer nu och det är knappt jag själv hänger med. Jag har bestämt att vi ska strukturera upp Maltes dagar lite vad det gäller mat och sov. Jag minns när Viola var bebis, då var jag jätteberoende av tider och rutiner, men tydligen så är allt annorlunda med tvåan. Fast jag tror jag behövde lite mer struktur när jag var förstagångsförälder, nu kör jag lite mer på känsla. Det senaste så har Malte vaknat lite mer på nätterna och eftersom det är så lätt att trösta med bröstet så har han börjat småsnaska på nätterna vilket är ganska jobbigt för det blir ju lite sömn för mig. Efter nya rutiner tog det bara några dagar tills han fattade att det inte var någon idé att vakna på natten (då jag tröstade honom utan bröstet). Skönt. Malte har fått en riktig aptit och äter nu 1dl lagad mat till lunch och en hel portion gröt tills kvällsmat. En dag kan se ut såhär:
 
8: bröstmjölk
10: bröstmjölk, följt av sova ca 1h
12: lunch, lagad mat och lite fruktpuré
15: bröstmjölk, följt av sov ca 2h
17.30: gröt med fruktpuré
ca 19-19.30: bröstmjölk och sova för natten
allt mellan 2-4: bröstmjölk
 
Malte har blivit så stor nu och han kan sitta i en gunga själv. Om man gungar försiktigt så tycker han det är roligt, extra kul när man säger BU när han gungar mot mig.
 
 
Malte älskar katterna. Tur att vi har en katt som Sylvester som låter sig klättras på. Självklart ser jag till att Malte inte blir för hårdhänt.
 
Annat som hänt är att vi börjat med babysim. Malte tycket det är jättekul och plaskar och skvätter hela tiden. Jag tycker det är kul att få komma iväg och göra något med bara Malte, lite kvalitétstid.
 
 
Viola har varit hos läkaren med sin krokiga tumme. Det var ju för några månaders sen hon kom hem från dagis och då upptäckte jag att den ena tummen inte gick att räta ut. Efter flera läkarbesök och röntgen har hon nu fått diagnosen Trigger finger. För att fixa detta så blir det en operation. Känns läskigt, men det går säkert bra. Viola älskar ju allt med läkare och sjukdomar så förhoppningsvis tycker hon att det ska bli spännande.
 
Hemma leker hon doktor med sina dockor. Hon tar sin gamla eltandborste utan huvud på och borrar in i dockan för att operera små hål! Det konstiga är att Viola har haft väldigt mycket småhål i sina byxor den senaste tiden och jag var övertygad att det var tvättmaskinen som gjorde dessa. Men nu är jag inte så säker längre...
 
 
Sen Viola har bytt till de stora barnens avdelning på dagis så har hon fått ett väldigt stort intresse för teater. Hon har ju alltid gillat att fantisera och leka, men nu är det verkligen hela tiden. Favoriten är att leka polis, pirat eller prinsessa. Hon gillar även att sjunga och uppträda och det riktigt lyser om henne när man tittar på och klappar händerna. Idag lekte hon hund i vår trädgård. Dessvärre var det lite för mycket inlevelse för min smak, för hon valde att bajsa på gräsmattan!!
 
 
 
 

Dagens outfit

2013-08-26 @ 18:30:12
I 25-gradig värme väljer Viola att ha på sig halsduk och mössa. När vi var inne hade hon även vantar på fötterna!




Poppis på dagis

2013-08-26 @ 13:13:18
Idag när jag hämtade Viola på dagis så var det massor av barn ute i tamburen. Jag satte Malte på golvet medan jag jagade efter Viola som rymde från skopåtagningen. När vi kom tillbaka satt det tre barn runt Malte och gullade med honom. Då gick Viola fram och sa "det är min Alte". Efter det överöstes han med pussar och kramar för att göra de andra barnen lite avundsjuka (tror jag). Hon såg redigt stolt ut över att ha en lillebror ♥






Mannen med tanden

2013-08-25 @ 17:02:57
Malte har varit lite extra dreglig idag. När jag tittade i munnen kunde jag äntligen se en tand som precis gått igenom tandköttet! Så nu går han under namnet Mannen med tanden.




BFFs?

2013-08-21 @ 13:16:12
Det är nu Violas första vecka tillbaka på dagis efter semestern. Nytt är att hon har börjat på en annan avdelning för lite större barn. Tyvärr så har hennes bästis Stella inte bytt, så hon är kvar på gamla avdelningen. Viola har saknat Stella jättemycket och är ledsen för att de inte går ihop längre. Lyckligtvis så träffas de ute på gården och kan leka tillsammans.

Idag när jag hämtade Viola så passade jag på att fråga fröken om hur det hade gått. Hon berättade då att Viola hade skrämt slaget ur fröknarna då de inte kunde hitta henne när det var dags att gå in. Efter en stunds sökande och lite panikkänsla så hörde en fröken två små tjejer i en buske. Där satt Viola och Stella och gömde sig för att få leka tillsammans. Tydligen hade de sagt "vi gömmer oss" till varann när de såg fröknarna!

Så mysigt, men samtidigt lite ledsamt tycker jag.



BFFs?

2013-08-21 @ 13:16:11
Det är nu Violas första vecka tillbaka på dagis efter semestern. Nytt är att hon har börjat på en annan avdelning för lite större barn. Tyvärr så har hennes bästis Stella inte bytt, så hon är kvar på gamla avdelningen. Viola har saknat Stella jättemycket och är ledsen för att de inte går ihop längre. Lyckligtvis så träffas de ute på gården och kan leka tillsammans.

Idag när jag hämtade Viola så passade jag på att fråga fröken om hur det hade gått. Hon berättade då att Viola hade skrämt slaget ur fröknarna då de inte kunde hitta henne när det var dags att gå in. Efter en stunds sökande och lite panikkänsla så hörde en fröken två små tjejer i en buske. Där satt Viola och Stella och gömde sig för att få leka tillsammans. Tydligen hade de sagt "vi gömmer oss" till varann när de såg fröknarna!

Så mysigt, men samtidigt lite ledsamt tycker jag.



Öland och Böda Sand

2013-08-19 @ 21:18:13
För att avsluta årets semester så drog vi iväg till Öland och Böda Sand. Eftersom det är runt sex timmars bilresa så valde vi att dela upp resan på två dagar. Så hela fredagen så packade jag och barnen husvagnen och när Joacim kom hem från jobbet så drog vi direkt efter hans obligatoriska dusch. Efter drygt tre timmar i bilen så stannade vi strax utanför Växjö på Öjaby camping. Lite pinsamt var det för vi ringde till campingen för att dubbelkolla att det verkligen fanns plats åt oss och då hade egentligen receptionen stängt för dagen. Fast han som ägde campingen sa att han kunde cykla ner till oss när vi kom fram och ge oss nyckel mm. Pinsamt!
 
Efter en sen kväll så var det upp och snabbt iväg mot Öland dagen efter. Det blev flera stopp på vägen både för att amma i bilen samt för att äta lite lunch. Precis när vi åkt iväg efter lunch-stoppet (som tog lite för lång tid) så ropar Viola: Mina skor!! Hmm, det var bara att vända i rondellen och gå på lekplatsen och leta. Jag hittade dem ganska snabbt, sen var det raka vägen mot Böda Sand.
 
När vi bokade campingplats så såg det nästan fullt ut på campingen, men när vi kom fram så var det väldigt lite campinggäster. Lite trist, för tanken var ju att Viola skulle kunna leka med andra barn och ha superkul. Vi hade även otur med vädret. Tror det regnade lite varje dag. Fast det var ganska skönt att bara kunna ligga i vagnen och titta på film också med gott samvete medans åskan mullrade utanför.
 
När det var fint väder så passade vi på att bada på äventyrsbadet som fanns på campingen. Det var kul tyckte både jag och Viola som åkte i alla vattenrutschbanor vi hittade. Och nu var det tur att det var lite folk, för vi behövde inte stå i kö och vänta på vår tur. Malte passade på att sova i sin vagn. Jag bara älskar när han sover, han bjuder liksom alltid på något lite extra. (Här är ett kort som är taget innan vi åkte på semester, med de söta små fötterna som sticker upp).
 
 
Trots regnet så passade vi på att testa ponnyridning. Det var bara vi där, så Viola fick välja själv vilken häst hon ville ha (fanns en vit och en brun). När hon red så bajsade hästen som tjejerna snabbt plockade upp. Det första Viola ville titta på när hon ridit klart var att se vart bajset tog vägen. Det var nästan mer spännande än själva ridningen tror jag.
 
 
Då det inte var något strandväder så blev det en utflykt till en godisbutik med över 600 sorter. Viola fick lika mycket godis som vi, men vi hjälpte henne såklart att äta upp det!
 
 
Sista dagen blev det jättehärligt väder (på förmiddagen) så då gick jag och barnen ner till havet. Viola var snabb i vattnet, men kom lika fort upp igen för det var något äckligt i vattnet. Hon pekade på något och när jag tittade närmare så såg jag att det var fullt med röda maneter i vattnet. Typiskt! Så det blev lite lek i vattenbrynet istället.
 
 
På eftermiddagen drog vi till Borgholm. Där strosade vi runt och tittade i butiker, sen avslutade vi på ett café innan vi åkte vidare till Borgholms slott. Förresten, Viola har blivit lite av en spexare som gärna skojar till det. Även att sjunga är nya favoriten.
 
 
Viola tyckte det var spännande på slottet. Vi letade länge efter fängelsehålan, men hittade den aldrig. Hon undrade även om det fanns spöken där, men det fanns det inte heller. Vi hittade dock en häst som vi testade allihopa (men bara Viola fastande på kamera). Precis när vi skulle gå hem så blev Viola tvärtemot och sprang allt hon kunde in i slottet. Jag var snabb efter men hade svårt att hitta henne. Jag ropade och ropade och kände hur paniken ökade. Från att ha börjat med raska steg så sprang jag nu väldigt fort samtidigt som jag ropade VIOLA!! Till slut hör jag ett högt skrik och gråt som jag inte riktigt känner igen men jag springer åt det håller ljudet kommer. Där står plötsligt en söndergråten Viola som är bortkommen och rädd. Fy vad läskigt! Tänk om hon hade ramlat och skadat sig eller ännu värre, hemska tanke.
 
 
När vi kom hem från Borgholm packade vi ner förtältet på rekordfart och kastade in alla grejer i vagnen innan vi snabbt checkade ut och begav oss hemåt. Eftersom det var barnens läggdags så fick Viola äta kvällsmat i bilen. Jag hade nämligen köpt färdiga pannkakor på ICA som hon kunde äta kalla. Det dröjde inte länge innan de somnade båda två. Planen var att köra hela vägen hem under natten så barnen kunde sova hela vägen. Dessvärre så hade Malte magknip från sin magmedicin mot förstoppning och Viola vaknade ibland för hon fick ont i nacken. Så jag fick sitta och knöka i baksätet hela resan istället för i fram med Joacim =( Fast det gick väldigt bra ändå. Båda barnen vaknade till vid tolvtiden för då stannade vi och köpte McDonalds. Tror det var skönt för dem att komma ur sina stolar och röra på sig lite. När vi åkte vidare somnade de snabbt om och sov tills vi kom hem vid 2 på natten (med smågråt här och där). Jag var otroligt mör i kroppen när vi kom hem och jag tror aldrig sängen varit skönare =)
 
 

Den ätna champinjonen

2013-08-08 @ 21:11:56
Idag var jag och handlade med båda barnen. Malte premiärsatt i kundvagnen (har suttit i bilbarnstolen innan) och Viola hängde lite coolt på sidan av vagnen och hoppade ibland av i farten och virvlade runt bland alla hyllor. Jag hade lovat henne godis i automaterna utanför kassorna om hon var duktig. Allt gick riktigt bra, tills vi kom till frukt och grönt... Poff, sa det och så var Viola som bortblåst. Lika snabbt dyker hon upp från ingenstans och har munnen full med något vitt. Jag misstänker direkt att hon lyckats knycka en champinjon (som händer allt för ofta). När jag frågar henne så öppnar hon munnen stort, och mycket riktigt där finns en söndertuggad champinjon. När jag frågade vart resten var så försvann hon igen. När jag hittade henne stod hon vid en stor låda med svamp och pekade på en stor champinjon mitt i högen. När jag lyfte upp den så fanns där stora tandmärken på undersidan av svampen...självklart identiska med Violas tänder!
 
Viola: Vi köpa den?
Jag: Ja, det måste vi ju nu när du ätit på den.
Viola: JA, tack mamma!
 
Sen gick vi mot kassorna med allt som stod på inköpslistan, plus en och en halv champinjon :-)
 
(Ja, hon fick även en krona till godisautomaten. För även om hon tjuvade en halv champinjon så skötte hon sig bra för att vara Viola)
 

Ny vagn

2013-08-08 @ 19:35:19
Nu anser vi att Malte kan sitta själv. Så för att fira detta bytte vi nu till sittdelen på vagnen.



Jag minns när Viola bytte till sittdelen, då tyckte vi att hon såg ut som en liten ärta i vagnen. Malte såg mycket mer lagom ut måste jag säga!

Västervik

2013-08-06 @ 22:16:35
Semestern avslutades på Lysingsbadet i Västervik. Vi bodde på området som kallades Mariannelund och det låg nära den stora lekplatsen. Viola älskade lekplatsen och ville vara där hela tiden, men den var lite lurig för det fanns inga handtag att dra sig upp med på toppen av stegarna. Fast Viola klarade det bra ändå, men ibland fejkade hon och hängde och ropade på hjälp. Eftersom jag inte alltid är så snabb fram (då jag vet att hon fejkar) så kommer det andra föräldrar till undsättning, men då blir Viola lite skamsen och mumlar "min mamma" och klättrar vidare upp. Kan inte annat än att skratta då.
 
 
 
Vi passade på att gå till Biltema och köpa oss en enklare markis som är smidigt att ha när man gör kortare stopp med husvagnen och man inte orkar sätta upp förtältet. Viola hittade då en sparkcykel som hon tyckte var jätterolig. Hon har nämligen sett massor av barn nu när vi varit på campingar som har sånna och eftersom jag lovat henne en så köpte vi en till henne. Hon valde en rosa. Konstigt nog så åkte hon riktigt bra inne i affären, men när vi köpt den och hon skulle leka med den på campingen så blev det gnälligt och ord som "jag kan inte" upprepades konstant.
 
 
Eftersom vädret inte direkt var med oss i början av veckan så blev det lite utflykter och shopping. En dag åkte vi till Gamleby och tittade lite på olika loppisar, sen så gick vi och tittade på Garpes vänner som är en trollpark. Jag hade sett fram emot denna aktivitet och Viola tyckte att det var jättespännande, precis som jag hoppats. Fast när vi var klara och gick ner för berget igen så blev Viola sur och tvär och för första gången får vi höra att hon hatar oss. Jag blev helt paff för jag trodde inte ens att hon kunde det ordet (måste hört det av några barn på campingen). Jag vet att hon inte menade vad hon sa, och att hon egentligen inte visste vad det betydde, men jag kunde bara inte släppa det. Så jag fick jaga ikapp henne i skogen (för hon sprang som en galning) och sedan förklara för henne att vi inte använder sånna ord och berättade vad det betyder att säga sånt och att vi blev väldigt ledsna. Viola som fattade att hon varit elak blev ledsen och bad om ursäkt. Usch, antar att det bara är att vänja sig vid fula ord =( Så tyvärr blev trollpromenaden inte så mysig som jag hade hoppats.
 
 
För att få upp humöret igen så avslutade vi besöket i Gamleby med lite italiensk glass. Vi tog citronsorbet, lakrits och choklad. Malte fick smaka på citronen och han blev helt crazy. Ville bara ha mer och mer!
 
 
En kväll passade Joacim på att ta lite egentid och drog iväg ut på öarna och fiskade.
 
 
De sista dagarna var det härligt väder så vi passade på att bada i poolen. Viola kan simma helt obehindrat nu när hon har sina puffar. Hon är inte rädd alls. Vi passade även på att åka vattenrutschbana, vilket Viola älskade.
 
 
Sista kvällen hade vi bokat bord på en restaurang Skärgårdsvillan som låg på campingen. Jag och Joacim åt trerätters, men Viola nöjde sig med varmrätt. Min meny såg ut såhär: getosttoast, dillmarinerad lax med ljummen potatissallad och majskolv, cheescake. Joacims: ost & charkuterier, Grillspett med potatisgratäng och majskolv, jordgubbsdröm.
 
 
Efter maten var det läggdags för Malte, så efter en liten slurk bröstmjölk så somnade han i vagnen och vi gick alla på en kvällspromenad och njöt av solnedgången.
 
 
 

Astrid Lindgrens värld

2013-08-05 @ 21:55:00
Semestern fortsatte sedan på Astrid Lindgrens värld. Vi började i souvenirbutiken, men som vanligt ville Viola bara titta och inte köpa något. Så Joacim köpte en film till henne med Pippi på de sju haven.
 
 
Det var olidligt varmt, så vi tog många pauser och tittade på de olika föreställningarna.
 
 
Andra dagen i parken så hade vi med oss korv att grilla. Viola ville som vanligt inte sammarbeta på kortet =)
 
 
Årets favorit för Viola var Emil. Där sprang hon runt större delen av dagen. Här är hon inne i Emils matförråd och i snickeboa. Eftersom Viola visade intresse för Emil så kunde jag inte motstå att köpa en mysse och bysse till henne!
 
 
Innan vi åkte hem så ville Viola testa Inte-nudda-maken-parken.
 
 
 
Eftersom jag älskar att ta lotter så passade jag på att försöka vinna något till Malte. Efter 20kr lotter så vann han tredje pris i ett mjukisdjurslotteri. Tjejen som jobbade frågade vilket djur han ville ha, men jag bad henne hålla upp de han kunde välja på så att han fick ta den han tyckte så roligast ut. Istället för att välja antingen hästen, grisen eller fåret så tittade han på tjejen och stönade/grymtade precis som han valde henne istället. Både jag och tjejen skrattade åt honom. En liten tjejtjusare är vad Malte är! Tillslut så valde han/jag grisen som vinst.
 
Viola försökte också vinna, men hon ville testa ringkastning på flaskhalsar vilket är riktigt svårt. Efter tre försök (Viola, jag och pappa) gav vi upp. Då bröt Viola ihop och grät för hon ville så gärna ha en kanin, men då hände något fantastiskt. Killen som arbetade där tar en tredjevinst och ger till Viola och säger: det är klart hon ska ha en! Viola blev genast glad och jag och Joacim blev jätteglada och tackade så mycket. Måste ändå säga att all personal på Alv är fantastiska; glada och serviceinriktade. Perfekt ställe för barnfamiljer!
 
 
Förresten, på campingen så ville Viola leka på lekplatsen och eftersom vi bodde jättenära så lät vi henne leka själv där. Jag tittade till henne hela tiden och hon var duktig och lekte med de andra barnen. Eftersom Malte var hungrig gick jag in i husvagnen och matade honom vilket inte tar mer än 5 minuter. Joacim hann komma tillbaka från servicehuset där han hämtat vatten medans jag satt och matade. Plötsligt får han ett telefonsamtal av ett nummer han inte känner igen och svarar inte. När jag är klar så går jag direkt ut och tittar till Viola, men då upptäcker jag att hon inte är på lekplatsen mer. Panik! Då ser jag en liten ledsen flicka hos ett par längre ner på vår gata som storgråter. Herregud, det är ju Viola!! När hon ser mig ropar hon mamma och kommer springandes mot mig med armarna utsträckta. Jag springer mot henne med mina armar utsträckta och vi möts i en underbar kram fylld av känslor och tårar. Det visade sig att numret som ringt Joacim var från den familjen som hittade Viola. Sen besöket på Alv så hade hon ett band runt armen med våra kontaktuppgifter på. Skönt att veta att dessa band funkar, nästa gång måste vi bara svara i telefon =/

Gränna

2013-08-05 @ 21:23:44
Första stoppet på husvagnssemestern var Gränna. Det blev besök i många polkagrisaffärer där det fanns polkagrisar i alla möjliga smaker och former. Vi tittade även på hur man gjorde dessa polkagrisar, vilket Viola tyckte var spännande.
 
 
 
Passade även på att fika på ett retro-café när vi var inne i stan.
 
 
Campingen var jättefin och låg precis vid Vättern. Vi hade riktigt skönt väder och trots att det var lite kyligt i vattnet så badade Viola. Även jag och Joacim var i men vi doppade oss aldrig. De hade skapat en liten lagun som gjorde vattnet lite varmare än utanför stenmuren. Dessvärre gjorde det att vattnet blev stillastående och det fanns varningslappar uppsatta om badklåda. Så vi var noga med att duscha oss direkt när vi kom hem från badet.
 
 
Malte sov så gott i vagnen. Konstigt nog somnade han medans han lekte med sin fot!
 
 
Det fanns en Sia-glasskiosk på campingen, så det blev minst en glass om dagen. På bilden nedan så ser ni Knäck-duo: kolaglass i botten sen kolasås och mjukglass toppad med daimkulor.
 
 
Eftersom vi låg precis vid färjeterminalen så passade vi på att åka över till Visingsö en förmiddag. Färjan tog drygt 20 minuter och Viola busade typ hela tiden. När vi kom fram så gick vi direkt till ett lekland som fanns där så hon fick busa av sig lite innan vi fortsatte vår upptäcksfärd.
 
 
Bästa sättet att röra sig på ön var ju helt klart cykel, men eftersom Malte är så liten så fick vi nöja oss med att promenera runt och kolla på det som låg närmast hamnen. Vi tog oss till kungseken där vi passade på att fika de smörgåsar som vi hade packat med oss. Jag älskar picknick!
 
 
När vi kom tillbaka till Gränna igen så hade farmor och farfar kommit på besök. Så resten av kvällen så myste vi med dem vid badet och sedan med god mat i husvagnen.
 
En underbar morgonbild i husvagnen.